Mobiele menu

Coalitie- en netwerkvorming in de regio Barendrecht Albrandswaard Ridderkerk (BAR)

Aanleiding /achtergrond

Inwoners en patiënten zijn nauwelijks betrokken bij plannen rondom welzijn en zorg in de regio Barendrecht Albrandswaard Ridderkerk (BAR). Zorgbelang Inclusief wil een groep van diverse inwoners bij elkaar brengen om mee te praten over de plannen en uitvoering rondom gezondheidszorg en welzijn in de dorpen en steden binnen de regio BAR. Ze zorgen voor een plek waar mensen meer betrokken zijn bij het ontwikkelen, uitvoeren en   evalueren van beleid. Het doel is het opbouwen van een netwerk rondom een zogenaamde participatiehub voor beleidsparticipatie in gezondheid, zorg en ondersteuning in de regio.

Zorgbelang Inclusief verbindt betrokken (organisaties van) inwoners in een netwerk en ontwikkelt eerst een globale visie op deze participatiehub. Dit doen ze onder andere via gesprekken, (kleinschalige) bijeenkomsten en laagdrempelige communicatie. In de regio bestaat al een netwerk van advies-, cliëntenraden en inwonersinitiatieven. Deze wordt uitgebreid en versterkt, waardoor ze tot gezamenlijk resultaat kunnen komen. Zorgbelang Inclusief en MEEVivenz zijn samenwerkingspartners. Er is ruimte voor toetreding van andere organisatie(s).

Doel

Het doel is om een coalitie te vormen van betrokken organisaties, adviesorganen en inwoners (initiatieven), waarin inwoners gehoord worden, mening mogen geven en ideeën voor de toekomstige zorg kunnen aandragen. Mensen zijn zelf aan zet; iedereen kan en mag meedoen. Zij brengen (ervarings)kennis in en dragen bij aan een beter aanbod voor zorg en welzijn. Er zijn ook positieve ontwikkelingen, zoals een opkomend netwerk van inwoners- en patiëntenorganisaties dat de inbreng in regionaal beleid wil vergroten.

Aanpak /werkwijze

De aanpak richt zich op het betrekken van inwoners- en patiëntenorganisaties per gemeente en het benaderen van minder bekende groepen zoals kerken en moskeeën, wijkraden, jongerenorganisaties en ervaringsdeskundigen. Zorgbelang Inclusief bespreekt hoe participatie kan worden vormgegeven rond relevante thema's en onderzoekt bestaande netwerken om deze te versterken.  Zij verbinden betrokkenen aan de coalitie en ontwikkelen een gezamenlijke visie op de participatiehub door middel van gesprekken, bijeenkomsten en toegankelijke communicatie. Zo betrekken ze inwoners en patiënten bij het welzijns- en zorgbeleid, waardoor zij actief kunnen bijdragen aan betere zorg.

Samenwerkingspartners

  • Zorgbelang Inclusief heeft participatie als kerndoel. Ze benaderen participatie vanuit het perspectief en de ervaringen van inwoners en patiënten, met uitgebreide expertise in diverse participatiewerkvormen en het betrekken van verschillende doelgroepen.
  • MEEVivenz zet zich breed in voor een sterke samenleving waarin iedereen mee doet, gelijkwaardig is en zich verbonden voelt. Eigenaarschap wordt gestimuleerd. Er wordt ingezet op preventie, vroeg signalering en collectieve oplossingen voor inwoners. De organisatie is een strategische partner in het sociaal domein en begrijpt de wensen en behoefte van de (lokale) opdrachtgevers, waaronder de gemeenten. Als strategische partner kunnen ze, samen met andere strategische partners, bijdragen aan het transformeren en normaliseren binnen het sociaal domein, welzijn en zorg.

Verwachte resultaten

  • Het ontwikkelen van informatiemateriaal om inwoners- en patiëntenorganisaties te informeren over de wenselijkheid en mogelijkheid van regionale participatie en de participatiehub.
  • Het organiseren van verschillende soorten bijeenkomsten op zowel regionaal als gemeentelijk niveau  om met inwoners- en patiëntenorganisaties in gesprek te gaan.
  • Het voeren van gesprekken met relevante inwoners- en patiëntenorganisaties en personen die minder  bekend zijn met participatie en die daarom expliciet benaderd worden.
  • Het voeren van gesprekken met overige relevante organisaties, zoals gemeenten, instellingen en zorgverzekeraar om hen te informeren en te betrekken bij de participatiehub. Het betreft hier  potentiële gebruikers van de participatiehub.
  • Het opstellen van een convenant dat gezamenlijk ondertekend wordt.
     

Kenmerken

Projectnummer:
11150012410012
Looptijd: 78%
Looptijd: 78 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
drs. H. Boei
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgbelang Inclusief