Coalitie- en netwerkvorming regionale participatiehub Rijk van Nijmegen
Aanleiding
Huidige regionale beleidsplannen over zorg en welzijn zijn gemaakt met minimale vertegenwoordiging van inwoners en patiënten. Dit komt door een kloof tussen leef- en systeemwereld en ontbreken van een regionale participatiestructuur in gezondheid, zorg en ondersteuning. Met het vormen van een coalitie wil Zorgbelang Inclusief ervoor zorgen dat inwoners, cliënten en patiënten meer betrokken zijn bij beleid en uitvoering.
De coalitie wordt gevormd in zorgkantoorregio Rijk van Nijmegen, minus Rivierenland. Reden
hiervoor is dat Rivierenland een aparte natuurlijke, geografische en bestuurlijke eenheid vormt, met minimale connecties naar het gebied van Rijk van Nijmegen. Bovenal is er weinig verbinding tussen inwoners van Nijmegen en Rivierenland en vice versa. De aanvraag bouwt voort op het netwerk van enkele bewonersinitiatieven die in 2023 hebben meegedacht over een inwonersperspectief op de zorg. Dit netwerk wil Zorgbelang Inclusief verder uitbouwen tot een breed gedragen coalitie.
Doel
Het doel van de aanvraag is het vormen van een coalitie van betrokken initiatieven die ervoor zorgt dat inwoners en patiënten gehoord worden en ideeën kunnen aandragen over vraagstukken over gezondheid, zorg en ondersteuning.
Aanpak/werkwijze
Via activiteiten creëert Zorgbelang Inclusief een netwerk. Hierdoor leren inwoners en patiënten samenwerken aan een gezamenlijke visie op de participatiehub. De aandacht ligt op het betrekken van inwoners, patiënten(raden), adviesraden, inwonersinitiatieven en andere organisaties die zich richten op gezondheid en welbevinden van mensen in hun leefomgeving.
Daarvoor onderneemt Zorgbelang Inclusief in hoofdlijnen de volgende activiteiten:
- Fase 1: Gesprekken met inwoners en partners die al betrokken zijn (juli – augustus 2024)
- Fase 2: Gesprekken met inwoners en partners die nog niet betrokken zijn (september – november 2024)
- Fase 3: Gesprek met gebruikers van de hub en schrijven van visie en plan van aanpak (december 2024 – januari 2025)
Samenwerkingspartners
De expertisegroep bestaat uit Zorgbelang Inclusief en Spectrum. Er is ruimte voor toetreding van andere organisaties. Beide organisaties hebben ruime ervaring met participatie en
beschikken over een groot netwerk onder inwonerinitiatieven en maatschappelijke organisaties. Ook werken beide samen in de Leefbaarheidsalliantie Gelderland.
Daarnaast is er door bijeenkomsten in het kader van het IZA al een groeiend netwerk ontstaan van inwoners-, cliënten- en patiëntenorganisaties. Ook werkte Zorgbelang Inclusief intensief samen met zorgverzekeraar VGZ, gemeente Nijmegen en NOEL (Nijmegen op één lijn), die de organisatie steunen voor het uitvoeren en ontwikkelingen van de participatiehub.
Verwachte resultaten
In januari 2025 is een eerste coalitie gevormd van inwoners, patiënten(raden), adviesraden, inwonersinitiatieven en andere organisaties gevormd die zich bezighouden met gezondheid en welbevinden van mensen in hun leefomgeving. Om dat te bereiken:
- Wordt informatiemateriaal ontwikkeld om inwoners- en patiëntenorganisaties te informeren over de wenselijkheid en mogelijkheid van regionale participatie en de participatiehub;
- Voert Zorgbelang Inclusief gesprekken met inwoners- en patiëntenorganisaties over de participatiehub en sluiten ze aan bij bijeenkomsten om hierover in gesprek te gaan;
- Voert Zorgbelang Inclusief gesprekken met relevante inwoners- en patiëntenorganisaties en personen die minder bekend zijn met participatie en die daarom expliciet benaderd worden.