Mobiele menu

Coalitie- en netwerkvorming van inwoners/cliënten en patienten in de regio Apeldoorn Zutphen

Aanleiding /achtergrond

Inwoners en patiënten zijn nauwelijks betrokken bij welzijn en zorg in Apeldoorn- Zutphen. Zorgbelang Inclusief wil  een groep van diverse inwoners bij elkaar brengen om mee te praten over het verbeteren van de gezondheid en zorg in de dorpen en steden in de regio Apeldoorn-Zutphen. Zorgbelang Inclusief zorgt voor een plek  waar mensen meer betrokken worden bij het beleid van gezondheid en zorg. Het doel is het opbouwen van een netwerk voor beleidsparticipatie in gezondheid, zorg en ondersteuning in de regio. Zorgbelang Inclusief verbindt betrokken (organisaties van) inwoners en patiënten in het netwerk en ontwikkelt een globale visie op de participatie -hub. Dit doen ze via gesprekken,(kleinschalige) bijeenkomsten en laagdrempelige communicatie. Doordat Zorgbelang Inclusief al een sterk netwerk aan advies-, cliëntenraden en inwonersinitiatieven heeft kunnen ze snel tot resultaat komen. De samenwerkingspartners zijn Zorgbelang inclusief en Spectrum. Er is ruimte gehouden voor toetreding van andere  organisaties.

Doel

Het project richt zich op zorgkantoorregio Apeldoorn-Zutphen, waar de participatie van inwoners en patiënten nog beperkt is, vooral onder jongeren, ouderen, mensen in financiële problemen en met psychische klachten. Er is beperkte kennis over participatie rond vergrijzing en gezondheidsverschillen, en samenwerking op regionaal niveau staat nog in de kinderschoenen. Toch zijn er positieve ontwikkelingen, zoals een opkomend netwerk van inwoners- en patiëntenorganisaties dat de inbreng in regionaal beleid wil vergroten. Partners zoals Zorgbelang
Inclusief, Spectrum en sociale adviesraden Brummen/Zutphen/Apeldoorn en patiëntenraden van onder andere  HOOG huisartsenzorg en Sensire spelen een belangrijke rol in het stimuleren van regionale
participatie en democratisch burgerschap.

Aanpak /werkwijze

De aanpak richt zich op het betrekken van inwoners- en patiëntenorganisaties per gemeente en het benaderen van minder bekende groepen zoals imams, wijkraden, jongerenorganisaties en
ervaringsdeskundigen. Zorgbelang Inclusief bespreekt hoe participatie kan worden vormgegeven rond relevante thema's en onderzoeken bestaande netwerken om deze te versterken. Ze verbinden betrokkenen  aan de coalitie en ontwikkelen een visie op de participatie-hub door middel van gesprekken,
bijeenkomsten en toegankelijke communicatie. Door het bestaande netwerk van adviesraden en
inwonersinitiatieven kan Zorgbelang Inclusief concrete resultaten behalen. Zo betrekken ze inwoners en patiënten  bij het welzijns- en zorgbeleid, waardoor zij actief bijdragen aan betere zorg.

Samenwerkingspartners

  • Zorgbelang Inclusief verbindt zich met de regio Apeldoorn-Zutphen via regionale participatie in regioplannen en Gezond Veluwe, advies aan leefbaarheidsinitiatieven (zoals dorpendeals) en ondersteuning van patiënten- en adviesraden.
  • Spectrum, partner in de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, werkt veel aan inwonersparticipatie en heeft brede contacten met gemeenten, maatschappelijke en inwonersorganisaties.
  • Adviesraden sociaal domein en patiëntenorganisaties, waaronder die van Apeldoorn, brede adviesraad Zutphen, MAR Brummen, Sensire en Hoog huisartsen, werken samen en hebben goede contacten met landelijke koepels. Ze ondernemen acties om doelgroepen als religieuze organisaties, migranten, jongeren en mensen in financiële problemen via gesprekken, bijeenkomsten en laagdrempelige informatie expliciet te benaderen

Verwachte resultaten

  • Het ontwikkelen van informatiemateriaal om inwoners- en patiëntenorganisaties te informeren over de wenselijkheid en mogelijkheid van regionale participatie en de participatie-hub.
  • Het organiseren van verschillende soorten bijeenkomsten op zowel regionaal als gemeentelijk niveau om als inwoners- en patiëntenorganisaties in gesprek te gaan.
  • Het voeren van gesprekken met relevante inwoners- en patiëntenorganisaties en personen die minder bekend zijn met participatie en die daarom expliciet benaderd worden.
  • Het voeren van gesprekken met overige relevante organisaties, zoals gemeenten, instellingen en zorgverzekeraar om hen te informeren en te betrekken bij de participatie-hub. Het betreft hier potentiële gebruikers van de participatie-hub.
  • Het opstellen van een convenant dat gezamenlijk ondertekend wordt.
     

Kenmerken

Projectnummer:
11150012410015
Looptijd: 77%
Looptijd: 77 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
M.R.T. Raats
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgbelang Inclusief