Mobiele menu

Coalitievorming Participatiehub Friesland

Aanleiding/achtergrond

Om de zorg toegankelijk te houden, is een transformatie in de zorg nodig. Het doel van het FrIZA is om via domeinoverstijgende samenwerking tussen bestuurders, zorgprofessionals en inwoners/patiënten de zorgtransformatie succesvol te maken. Een gelijkwaardige positie van inwoners is daarbij een absolute voorwaarde. Dit wordt erkend door alle betrokkenen bij het FrIZA. In de praktijk komt deze inwonerparticipatie echter nog niet van de grond. Belangrijke voorwaarden voor succesvolle inwonerparticipatie zijn dat er een brede inwoners- en patiëntencoalitie tot stand komt, zodat inwoners/patiënten/cliënten daadwerkelijk vertegenwoordigd kunnen worden. Er is een gezamenlijke visie op inwonerparticipatie binnen het FrIZA nodig waaraan alle partijen zich committeren.

Doel

  • Het formeren van een brede en representatieve coalitie van inwoners en patiënten/cliënten die de basis vormt voor het (door)ontwikkelen van de participatiehub. Hierbij moeten ook kwetsbare en moeilijk bereikbare groepen betrokken worden.
  • Het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op hoe inwonersparticipatie binnen de FrIZA-opgave vorm moet krijgen en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.
  • Het ontwikkelen van een visie op inwonerparticipatie binnen het FrIZA, waaraan zowel de systeemwereld (professionals en bestuurders) als de leefwereld (inwoners, patiënten en cliënten) zich committeren.

Aanpak/werkwijze

Zorgbelang Fryslân brengt partijen en doelgroepen van inwoners en patiënten/cliënten in kaart die willen bereiken, zowel georganiseerde groepen (zoals patiëntenverenigingen) als ongeorganiseerde doelgroepen. Ze onderzoeken wat deze nodig hebben voor succesvolle inwonersparticipatie en vertalen het Fries Regio Akkoord naar begrijpelijke taal. Via diverse middelen, zoals online enquêtes, dialoogtools en wijkinterviews, worden zij bevraagd. Zorgbelang Fryslân sluit aan bij bestaande netwerken en maakt, om ook kwetsbare inwoners te bereiken, gebruik van opbouwwerkers en jongerenwerkers. Daarnaast bespreekt de organisatie met bestuurders en zorgprofessionals hun behoeften en obstakels om gezamenlijk een gedragen aanpak voor inwonerparticipatie te ontwikkelen. Er wordt gestart met het opzetten van een uitvoeringsplan.

Samenwerkingspartners

De initiatiefgroep bestaat uit de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel (Stjoer), de Friese welzijnsorganisaties (Divers) en de Friese patiënten-, cliënten- en gehandicaptenverenigingen (Zorgbelang Fryslân). Deze drie organisaties versterken en vullen elkaar aan. Zorgbelang is de koepelorganisatie voor patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties. Stjoer heeft sterke banden met mensen met mentale kwetsbaarheden, en Divers werkt via opbouwwerkers en jongerenwerkers in de 'haarvaten' van de Friese samenleving, met toegang tot veel kwetsbare inwoners. Samen zijn de partijen in staat een breed scala aan mensen te bereiken en met hen in gesprek te gaan.

(Verwachte) Resultaten

Er zal een brede inwoners- en patiëntencoalitie zijn gevormd, die een sterke startpositie heeft om door te ontwikkelen naar een vruchtbare samenwerking met de systeempartijen. Het FrIZA-plan is door de vertaalslag naar gewone mensentaal toegankelijk voor een breed publiek. Er is een gezamenlijke visie ontwikkeld over hoe inwonerparticipatie binnen het FrIZA eruit moet zien. Er is verbinding tot stand gekomen tussen de systeem- en leefwereld, en er ligt een gezamenlijke visie op inwonerparticipatie waar alle betrokken partijen zich aan kunnen committeren. Dit betekent dat inwonerparticipatie binnen het FrIZA daadwerkelijk vorm kan krijgen.

 

Kenmerken

Projectnummer:
11150012410019
Looptijd: 78%
Looptijd: 78 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
I. van Damme
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgbelang Fryslân