Coalitievorming regionale participatiehub Drenthe
Aanleiding en achtergrond
Veel actuele vraagstukken, waaronder de IZA, maar ook het GALA en andere akkoorden worden regionaal opgepakt en uitgevoerd. Inwoners, patiënten en cliënten worden hier direct bij betrokken. Zij krijgen een stem in de processen en de besluitvorming. Dat versterkt en vergemakkelijkt de implementatie. In de regionale participatiehub wil Zorgbelang Drenthe deze groepen structuur geven om actief te participeren in concrete regionale vraagstukken. Om dit goed te laten werken gaan partijen eerst met elkaar in gesprek om tot een representatieve coalitie te komen op basis van gelijkwaardigheid. Bij de totstandkoming van de coalitie wordt ook rekening gehouden met al lopende projecten die als doel hebben inwoners, patiënten en cliënten mee te laten doen met betekenisvolle beleidsparticipatie.
Doelstellingen
De totstandkoming van een brede en representatieve coalitie van partijen die regionale binding en draagvlak hebben. De te vormen coalitie dient een goede afspiegeling te zijn van de verschillende partijen met ervaringskennis en deskundigheid op het gebied van de diverse regionale vraagstukken in Drenthe. De gevormde coalitie met de juiste expertise vormt zich een beeld van de regionale participatieopgave die er in Drenthe ligt. Vervolgens gaan zij hiermee aan de slag om vorm te geven aan de regionale participatiehub.
Werkwijze
De kerngroep (een afvaardiging van de bij de aanvraag betrokken coalitiepartners), gaan regionale bijeenkomsten beleggen met als doel de al gestarte coalitie uit te breiden. Tevens worden er samenwerkingsafspraken gemaakt en wordt de regionale opgave vastgesteld.
Omdat aan de kerngroep de al betrokken coalitiepartners deelnemen heeft de bestaande coalitie al vanaf het begin, maximale zeggenschap over de verdere vorming van de coalitie. De vorming van de kerngroep wordt voorafgegaan door een behoeftenonderzoek, wat een gedragen kader geeft voor de inrichting van de kerngroep. De kerngroep gaat daarna aan de slag met het uitwerken en toetsen van de regionale participatieopgave.
Samenwerkingspartners
De aanvragers hebben regionale expertise in het begeleiden van participatieprocessen en werken samen met alle partijen rondom zorg, welzijn en ondersteuning. Ook de partijen uit de al gestarte coalitie hebben ervaring en kennis van participatie. Huidige specifieke kennis binnen de coalitie heeft te maken met het cliënten- en patiëntenperspectief. In de al gestarte coalitie zijn ook welzijnsorganisaties vertegenwoordigd. Hun dienstverlening is op inwoners gericht en zij leveren naar verwachting een bijdrage aan het specifiek toevoegen van partijen die het perspectief van (kwetsbare) inwoners inbrengen bij de vorming van de regionale participatiehub.
Resultaten
De uitbreiding van de huidige coalitie levert verschillende documenten op waarin duidelijk wordt wat de wensen en behoeften van de coalitie zijn en welke expertise de coalitie nog mist. Op basis hiervan kan de gestarte coalitie dan aangevuld worden zodat er een samenhangende representatieve coalitie ontstaat met de benodigde expertise. De coalitie kan vervolgens door verschillende regionale dialoogsessies de regionale participatieopgave verder uitwerken en tot een gedragen eindverslag komen dat verder richting geeft aan de daadwerkelijke vorming van de participatiehub.