Mobiele menu

Coalitievorming t.b.v. participatiehub Flevoland

Aanleiding/achtergrond

De Participatiehub Flevoland wordt opgezet om de betrokkenheid van inwoners en organisaties bij zorg- en welzijnsvraagstukken te versterken en verbinding te vergroten. Onder andere tijdens de kwartiermakersfase zijn uitdagingen naar voren gekomen zoals het vergroten van de kring van deelnemers, het waarborgen van continuïteit van projecten en het verbeteren van middelen voor participatieprocessen.

De hub slaat bruggen tussen inwoners en beleid, met speciale aandacht voor moeilijker bereikbare groepen zoals jongeren en inwoners met een niet-Westerse achtergrond. Samenwerkingen met bewonersinitiatieven, lokale en regionale overheden, welzijnsorganisaties, zorgaanbieders en andere betrokkenen spelen daarbij een belangrijke rol. De nadruk ligt op duurzame relaties en het overbruggen van lokale en regionale belangen.

Doel

Het project is de ontwikkeling van de Participatiehub Flevoland, een domeinoverstijgend netwerk dat organisaties en inwoners samenbrengt om te participeren in zorg- en welzijnsvraagstukken. In deze fase wordt de lokale en regionale infrastructuur opgezet, zodat de hub in 2025 kan starten. De hub faciliteert samenwerking tussen inwoners, patiëntenorganisaties, overheden en zorg- en welzijnsorganisaties, gericht op collectieve en individuele belangenbehartiging en inwonerbetrokkenheid.

Door kennisdeling en samenwerking wil de hub oplossingen vinden voor knelpunten in zorg en welzijn. De Participatiehub signaleert problemen op lokaal en regionaal niveau, betrekt een passende mix van belanghebbenden en speelt een actieve rol in de aanpak van de knelpunten.

Aanpak/werkwijze

De Participatiehub Flevoland bestaat uit initiatiefnemers, partners en drijvende krachten. De initiatiefnemers (Flever en de Flevolandse Patiënetenfederatie) organiseren de hub en brengen de belangen van inwoners, patiënten en cliënten samen. Partners (Windesheim en Samenkragt) bieden expertise en vormen samen met de initiatiefnemers de projectgroep. Drijvende krachten, zoals cliëntenraden en belangenorganisaties, helpen actief bij de ontwikkeling van de hub. In 2024 worden bijeenkomsten gehouden om een gezamenlijke visie en strategie te creëren, wat leidt tot een manifest en tot de officiële lancering van de Participatiehub in 2025. De groep drijvende krachten wordt tijdens dit proces verder uitgebreid om een brede coalitie te vormen.

Samenwerkingspartners

De initiatiefnemers brengen verschillende perspectieven samen. Het patiënten- en cliëntenbelang (Windesheim en FPF), inwonersinitiatieven en –collectieven (Samenkragt) en het bredere inwonersperspectief en dat van regionale zorgnetwerken (Flever). Dit is van belang omdat patiënten/cliënten en inwoners elk hun eigen kracht hebben.

Patiënten, cliënten en hun belangenorganisaties zijn als ervaringsdeskundigen direct betrokken bij zorg en welzijn en signaleren knelpunten, vaak in overleg met zorgverleners en beleidsmakers. Inwoners, als huidige en toekomstige zorggebruikers, organiseren via initiatieven alternatieve oplossingen voor problemen waar bestaande organisaties tekortschieten. De Participatiehub wordt zo ingericht dat alle groepen met en van elkaar kunnen leren.

(Verwachte) Resultaten

Het verwachte resultaat is de vorming van een breed gedragen coalitie van regionale partijen die samenwerken aan zorg- en welzijnsvraagstukken binnen de Participatiehub Flevoland. Dit proces leidt tot een gezamenlijke visie op de hub en een manifest over de toekomst van participatie in Flevoland.

Parallel wordt een strategie uitgewerkt met doelen voor de korte, middellange en lange termijn, gebaseerd op de georganiseerde bijeenkomsten, waarbij de projectgroep het draagvlak evalueert en de strategie waar nodig bijstelt.
 

Kenmerken

Projectnummer:
11150012410024
Looptijd: 77%
Looptijd: 77 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
A.I. Stomphorst
Verantwoordelijke organisatie:
Flever