Coalitievorming ter voorbereiding op de Participatiehub voor de Regio Zuid-Limburg
Aanleiding/achtergrond
Om te werken aan een nieuw gezondheidssysteem dat klaar is voor de toekomst en beter aansluit bij de wensen en behoeften van mensen, is goede samenwerking essentieel. Dit geldt zowel voor de betrokken inwoners als voor de verschillende professionals en organisaties. Het is belangrijk om goed te begrijpen wat inwoners nodig hebben, wat hun ervaringen zijn en hun kennis is. Door met hen samen te werken, wordt ervoor gezorgd dat de zorg en ondersteuning beter passen bij hun dagelijkse leven en (zorg)behoeften. Daarnaast is het steeds belangrijker dat mensen een actieve rol spelen in hun eigen gezondheid en zorg.
Inwoners moeten niet alleen meedenken en betrokken zijn bij beslissingen, maar ze kunnen ook problemen en behoeften aangeven en vooral oplossingen en mogelijkheden aandragen. Het idee is om samen te werken vanuit het principe "niets over ons, zonder ons," zodat de zorg echt aansluit bij wat mensen willen en nodig hebben.
Doel
Het doel is het opbouwen van een brede samenwerking waarin inwoners, patiënten, cliënten, familieleden, beroepskrachten, zorg en welzijnsorganisaties meedenken en meebeslissen over regionale vraagstukken. Deze samenwerking moet uitgroeien tot een centrale plek, een "participatiehub", waar iedereen een stem heeft en betrokken is bij het voorbereiden en realiseren van oplossingen voor de regio.
“Een participatiehub is een aanspreekbaar domeinoverstijgend netwerk van organisaties en mensen die, in de regio, door middel van diverse vormen van participatie ‘degenen om wie het gaat’ vertegenwoordigen bij regionale vraagstukken op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning.”
Aanpak/werkwijze
In Zuid-Limburg wordt voortgebouwd op bestaande inspanningen om inwoners te betrekken bij regionale vraagstukken over gezondheid, zorg en ondersteuning. Er wordt gestart met een bijeenkomst om activiteiten en contactpersonen in kaart te brengen. De lijst met relevante belanghebbenden wordt aangevuld en ondervertegenwoordigde groepen, zoals jongeren, ouderen en mensen met een migratieachtergrond worden actief benaderd. Door gesprekken, werksessies en een online platform worden behoeften en uitdagingen in kaart gebracht en wordt gewerkt aan een gezamenlijke visie voor de participatiehub. De focus ligt op duurzame relaties en samenwerking, waarbij Burgerkracht Limburg de coördinatie en communicatie verzorgt.
Samenwerkingspartners
Binnen dit project werken diverse partijen samen: MEE Zuid-Limburg, ASD’en Zuid-Limburg, KBO Limburg, gemeenten, MIK & PIWgroep, en Burgerkracht Limburg. Deze samenwerking is bijzonder vanwege de combinatie van organisaties met ervaring in belangenbehartiging, inwonersparticipatie, en zorgtransformatie. Door hun brede netwerk en specifieke expertise kunnen zij een breed gedragen coalitie vormen. Deze samenwerking is nodig om een inclusieve aanpak te waarborgen en diverse inwonersgroepen te betrekken. De toegevoegde waarde ligt in hun vermogen om de regionale participatieopgave effectief te realiseren door een afspiegeling van de samenleving te creëren en te ondersteunen.
(Verwachte) Resultaten
Het resultaat is eind 2024 een breed gedragen coalitie die zich committeert aan het voorbereiden en realiseren van de regionale participatieopgave en die in staat is om zich door te ontwikkelen naar een participatiehub. Daarbinnen is een brede afspiegeling in vertegenwoordiging van zowel inwoners, als patiënten, cliënten, naasten, burgerinitiatieven als ervaringsdeskundigen die betrokken worden bij de regionale vraagstukken. Door een brede coalitie te vormen die zich inzet voor regionale participatie, wordt de stem van alle inwoners, inclusief kwetsbare groepen versterkt. Dit bevordert inclusieve besluitvorming en leidt tot oplossingen die beter aansluiten bij de behoeften van de gemeenschap.