Communities that Care. Bouwen aan een kennisinfrastructuur voor effectief preventief gemeentelijk jeugdbeleid.
Probleem:
Het invoeren van goede bestaande werkwijzen voor het oplossen van problemen van kinderen (en hun ouders) binnen gemeenten staat stil.
Reden:
De gemeente en Centrum voor Jeugd en Gezin weten weinig over waarom de invoering van goede bestaande werkwijzen stil staat; ze weten niet welke werkwijzen er zijn en de ontwikkelaars weten niet hoe ze goed moeten invoeren.
Doel:
Het doel van dit project is om te leren wat nodig is bij invoeren van goede bestaande werkwijzen voor het oplossen van problemen van kinderen (en hun ouders) en te zoeken naar manieren om die kennis te verzamelen zodat anderen hiervan gebruik van kunnen maken.
Actie:
Gesprek met ontwikkelaars, ambtenaren en leidinggevenden Centra voor Jeugd en Gezin. Samenstellen vragenlijst en versturen naar gemeenten. De informatie wordt besproken met betrokken gemeenten en er worden afspraken gemaakt hoe iedereen dit kan gebruiken.
Verslagen
Eindverslag
De praktijk geeft aan dat de implementatie van veel effectieve interventies stagneert en dat er veel verschillende(ook niet effectieve) programma's op de markt zijn die deels overlap vertonen. De veronderstelling is dat de praktijk onvoldoende zicht heeft op aard en samenhang in het aanbod van interventies, in relatie tot de vraag van doelgroepen. Dit sluit aan op de ervaring dat gemeenten nog niet voldoende afgestemd zijn op alle veranderingen die momenteel plaatsvinden op het gebied van nieuw jeugdbeleid. Binnen de gemeentelijke context lijken ontwikkelaars en eigenaars van interventies, ieder afzonderlijk, niet in staat om de kwaliteit van implementatie en de verspreiding van de interventie, voldoende te waarborgen. Het onderzoek heeft plaats gevonden aan de hand van de methodiek Group Descision Room (werkbijeenkomst met gemeenten, CJG's en programma-eigenaren)voor input voor een aantal criteria voor de Quick Scan; een Quick Scan met een respons van 41 gemeenten en een werkbijeenkomst ter bespreking van de resultaten van de quick scan hebben geleid tot een aantal conlusies.
Het onderzoek bevestigd de probleemstelling zoals in de aanvraag is genoemd, waarbij aangetekend wordt dat het om een proces van ontwikkeling gaat.
Het onderzoek heeft geleid tot een aantal conclusies op het gebied van:
A) het bestaan van een programma-carrousel (met programma-carrousel wordt bedoeld het telkens maar weer opnieuw ontwikkelen en/of uit het buitenland laten overkomen van nieuwe programma’s en interventies voor het lokaal jeugdbeleid/preventie en jeugdzorg;
B) aandacht voor door-ontwikkelen, implementeren en borgen van bestaande effectieve programma’s;
C) de beleidsformulering van gemeente op lange termijn (beleidscycli voorbij) het in werking brengen van veranderprocessen in samenhang en samenwerking;
D) overkoepelende infrastructuren bij gemeenten en op landelijk niveau gericht op kwaliteit, inzet en effect;
E) effectieve programma’s voor het domein wijk.
De resultaten uit het onderzoek hebben geleid tot de volgende aanbevelingen:
A) Stoppen van de programma-carrousel.
B) Gemeenten heb aandacht voor door-ontwikkelen, implementeren en borgen van bestaande effectieve programma’s.
C) Gemeenten ga bij beleidsformulering uit van de lange termijn (bestuurscycli voorbij) en breng veranderprocessen in samenhang en samenwerking in werking.
D) Richt binnen gemeenten maar ook op landelijk niveau overkoepelende structuren in gericht op kwaliteit, inzet en effect.
E) Ontwikkel effectieve programma’s voor het domein wijk.
Het kader van het onderzoek is het verwerven van kennis over de faal en succesfactoren voor goede implementatie van effectieve interventies en de bijdrage die een overkoepelende infrastructuur daaraan kan leveren waarbij onderzoeksrijpheid en onderzoeksbereidheid daar onderdeel van zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de implementatistructuur die is opgebouwd
rondom de meta-interventie Communities That Care.
De eerste stap die door middel van een Group DiscisionRoom in dit kader is gezet, is het verzamelen van informatie over thema's als visie, draagvlak, doelstelling, vraag, verwachtingen onderzoeksrijpheid en onderzoeksbereidheid. Deze Group DiscisionRoom heeft op 15 oktober plaats gevonden. De deelnemersbezetting bestond uit vertegenwoordigers van gemeenten,
programma-eigenaren, onderwijs en CtC consortiumleden.
De uitkomsten van deze Group DescisionRoom worden op dit moment verwerkt in een Quick-scan instrument dat een verkenning doet in onderzoeksrijpheid en onderzoeksbereidheid, de factoren die hierin meespelen en de bijdrage die een overkoepelende infrastructuur daaraan kan leveren.Genodigden die niet aanwezig konden zijn bij deze Group DescisionRoom worden in januari 2012 aan de hand van deze quick-scan nog telefonisch geinterviewd, met als doel toespitsing en verfijning van de quick-scan.
Als gevolg van een langdurige ziekte van de projectleider is de start van dit project vertraagd gestart. Deze tijd wordt op dit moment ingehaald.