Community Champions

Projectomschrijving

De MDT-reis

Community Champions gebruikt de aantrekkingskracht van 8 profvoetbalclubs (Vitesse, Feyenoord, Sparta Rotterdam, Excelsior, RKC Waalwijk, De Graafschap, FC Emmen en FC Twente) en de sociale kracht van voetbal om jongeren te bereiken en te betrekken. Jongeren krijgen in dit reguliere MDT-traject niet alleen de kans om betrokken te zijn bij de club en de wijk, maar ook om een echte ambassadeur te worden voor ‘hun’ club.

De eerste weken volgen de teams trainingen en workshops, onder andere op het gebied van samenwerking, plannen, persoonlijke ontwikkeling, communicatie en digitale vaardigheden. Elk team krijgt een of meer begeleiders die gedurende het traject de jongeren motiveren en met iedereen apart de persoonlijke ontwikkeldoelen vaststellen. Vervolgens organiseren ze voor en met elkaar voetbalwedstrijden in de wijken. Ook leveren ze buurtbijdragen, zoals het organiseren van evenementen en activiteiten voor ouderen, kinderen of mensen met een beperking, zwerfafval opruimen in de wijk of geld inzamelen voor een goed doel. Met de buurtbijdragen kunnen de jongeren punten verdienen voor zowel het individuele klassement als het teamklassement.

Naast de buurtbijdragen zijn er punten te verdienen met persoonlijke ontwikkeling en sportieve prestaties, zoals fairplay. Deze punten worden toegekend door de begeleiders en kunnen worden ingewisseld worden voor beloningen, zoals een wedstrijdshirt.

Betekenis

  • Voor jongeren

Het samenwerken in een team en het werken aan persoonlijke ontwikkeldoelen zorgt voor een beter toekomstperspectief en een rijker CV. De jongeren raken meer betrokken bij hun wijk, en durven daar het rolmodel van hun club te worden. Bovendien ontmoeten zij leeftijdgenoten uit andere delen van het land, met wie ze hun uitdagingen en dromen bespreken en met wie ze aan de slag gaan voor anderen. De persoonlijke beloningen die jongeren kunnen verdienen door extra workshops of buurtbijdragen zorgen voor een extra prikkel om gemotiveerd te raken en te blijven.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving

Voetbal is meer dan alleen een spel. De meeste clubs die deelnemen aan Community Champions hebben een foundation of maatschappelijke afdeling. Voetbalclubs hebben daardoor niet alleen aantrekkingskracht op de MDT’ers, maar ook op organisaties. Die maatschappelijke spilfunctie wordt in dit project vergroot, omdat het clubs de mogelijkheid biedt om intensiever en grootschaliger te gaan werken in de lokale omgeving met gemeenten, welzijnspartijen en onderwijsinstellingen. Op die manier gebruiken zij elkaars krachten en expertise om het verschil te maken in het leven van jongeren.

Doelgroep

Jongeren van 15 t/m 27 jaar die affiniteit hebben met en interesse hebben in voetbal.

Regio

Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Groot-Rijnmond, Midden-Noord Brabant, Twente en Zuidwest-Drenthe.

Verslagen

Samenvatting van de aanvraag
Community Champions gebruikt de aantrekkingskracht van het profvoetbal in Nederland, acht betaald voetbalclubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, en de sociale kracht van voetbal om jongeren te bereiken en te betrekken in een uniek op voetbal gebaseerd MDT-traject. De kans voor de jongeren om niet alleen betrokken te zijn bij de club en de wijk maar ook een echte ambassadeur te worden voor ‘hun’ club werkt statusverhogend en dat speelt mee in de sociale kringen waar de jongeren in verkeren. Binnen Community Champions krijgen de deelnemende jongeren niet alleen de kans om iets terug te doen voor hun eigen wijk of buurt maar door het deelnemen aan workshops en het organiseren van buurtactiviteiten en buurtbijdragen kunnen ze ook nog punten verdienen in het Community Champions puntensysteem. Daarmee komen ze niet alleen hoger op de ranglijst maar kunnen ze deze punten ook nog kunnen inleveren voor persoonlijke beloningen. Het traject start met het tekenen van een contract met hun club waarin ze zich verbinden aan het MDT project. Het MDT traject bestaat voor een gedeelte uit een groepsproces maar biedt voldoende ruimte voor een individueel (leer)proces waarbij gekeken wordt naar de persoonlijke interesses en talenten van de individuele jongeren.
Onderwerpen
Kenmerken
Projectnummer:
07430052110033
Looptijd:
2021
2023
Projectleider en penvoerder:
A. Matadi
Verantwoordelijke organisatie:
Eredivisie CV