Mobiele menu

Complementaire zorg in de palliatieve fase: doorontwikkeling en implementatie van de nieuwe handreiking in verpleeghuis en hospice.

Bij zorgvragers in de palliatieve zorg komen klachten zoals pijn, angst, obstipatie of slaapproblemen veel voor. Complementaire zorg (Cz) kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van deze klachten, is aanvullend op de reguliere zorg en kan bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van leven in de palliatieve fase en aan de kwaliteit van sterven. De handreiking ‘Complementaire zorg in de palliatieve fase’ biedt de kans om de ontwikkeling van Cz in verpleeghuizen en hospices een impuls te geven. Maar borging van Cz in zorgprocessen en beleid is meestal onvoldoende.

Doel

Doel is het implementeren van de handreiking 'Complementaire zorg in de palliatieve fase' in de deelnemende organisaties en het krijgen van inzicht in het implementatieproces.

Aanpak/werkwijze

We implementeren de handreiking in 8-12 afdelingen/teams van 4 verpleeghuizen met een hospice voortbouwend op bestaande initiatieven in de deelnemende organisaties. De externe projectbegeleider ondersteunt een interne Cz-palliatieve werkgroep bestaande uit verpleegkundige/verzorgende, activiteitenbegeleider, arts, Cz-expert, (locatie)manager, naaste en (zorg) vrijwilliger. 1 van de werkgroepleden is 'interne coach' voor de zorgorganisatie. In een projectgroep, 2 contactpersonen van iedere organisatie en het projectteam, vindt uitwisseling van kennis en ervaring plaats en bespreken we de voortgang van het project. De voortgang evalueren wij met casestudies, waarin we bij de start, na 9 maanden en na 18 maanden per organisatie en per afdeling de situatie in kaart brengen met de methode van een realist casereview. Data verzamelen we met (groeps-)interviews, observaties en vragenlijsten. Ervaringen met Cz-interventies op patiëntniveau rapporteren we volgens de systematiek van een casereport.

Samenwerkingspartners

We werken samen met Argos, Van Praag Instituut, kennisinstituut Integratieve & Complementaire Zorg in de Zorg (KiCoZo), Cedrah, Kalorama, Liemerije en de hbo-opleidingen van de Hogeschool Rotterdam en de HAN University of Applied Sciences (HAN).

Verwachte resultaten

Het project draagt bij aan de ontwikkeling van en het leerproces in de deelnemende organisaties en in zorgteams en is van meerwaarde voor zorgvragers en naasten. Met de verkregen inzichten, scholingen en materialen kan opschaling plaatsvinden naar andere zorgorganisaties.

We leveren de volgende resultaten op:

  • een implementatiewijzer
  • een model Cz-plan
  • scholingen en train-de-trainer cursus
  • artikelen voor Nederlandse vakbladen en (inter)nationale tijdschriften

Complementaire zorg (Cz) kan helpen om klachten zoals pijn, angst en vermoeidheid te verlichten. Om het te borgen in het zorgproces gaan projectleider Marieke Groot en onderzoeker Els Derksen Cz in hospices en verpleeghuizen implementeren.

> Lees hun blog

ZonMw en symptoombestrijding

Vanuit ons programma Palliantie financieren we projecten die bijdragen aan goed onderbouwde interventies om symptoomlast te verminderen bij de patiënt. Zo zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Lees meer over symptoombehandeling in de palliatieve fase.

Kenmerken

Projectnummer:
10200012320017
Looptijd: 19%
Looptijd: 19 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
dr. M.M. Groot
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Rotterdam