Controversies surrounding puberty suppression in adolescents with gender identity disorder: moving forward the ethical debate and creating an international guideline
Genderdysforie gaat over gevoelens van ongemak over, en zelfs afkeer van het eigen biologische geslacht.
In Nederland is het voor volwassenen mogelijk om het geslacht aan te passen. Bij jonge kinderen vinden geen medische ingrepen plaats omdat genderdysfore gevoelens meestal verdwijnen voor de puberteit begint. Wanneer de genderdysforie blijft bestaan, kan de puberteit worden onderdrukt, zodat secundaire geslachtskenmerken (zoals borsten, baardgroei), waar deze jongeren afkeer van hebben, zich niet (verder) ontwikkelen. Deze aanpak is controversieel en in sommige landen is men terughoudend.
In dit project worden behandelaars uit meerdere landen (voor- en tegenstanders van puberteitsonderdrukking), patiënten en ouders geïnterviewd om te achterhalen welke argumenten gebruikt worden om de behandeling te steunen of juist af te wijzen. Zo wordt bijgedragen aan het debat en wordt een richtlijn gemaakt hoe op een ethisch juiste manier te beslissen om puberteitsonderdrukking wel of niet aan te bieden.
Meer informatie
- Zie ook Mediator Special Ethiek (nov 2017): Omgaan met genderdysforie
- Lees ook: Als hij een zij is (Universiteit Leiden, 16 sep 2019)
- Lees meer over het onderwerp Gender
Producten
Link: http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/endo-meetings.2014.RE.19.SAT-0109
Auteur: Vrouenraets LJJJ. Fredriks AM. Hannema SE. Cohen-Kettenis PT. De Vries MC.
Magazine: Journal of Adolescent Health