Mobiele menu

CordonGris - Making sense of data to promote effortless healthy eating habits and autonomy for older people

CordonGris: helpt ouderen goedkoop gezond te eten en actief te zijn

Gezonde voeding is een van de belangrijke factoren in het zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Ondervoeding komt bij ouderen vrij vaak voor. Dat levert risico’s op, omdat ondervoeding en functieverlies elkaar blijken te versterken. Zelfstandig wonende ouderen die ongezond eten en inactief zijn, komen soms in een vicieuze cirkel terecht.

Hoe het werkt

Het ‘internet of things’ is in opkomst: steeds meer apparaten verzamelen data en communiceren daarover met andere apparaten. CordonGris werkt aan een systeem dat ouderen op basis van dergelijke data aanbevelingen doet over een gezonde leefstijl. Dat varieert van suggesties voor betaalbare en gezonde maaltijden tot tips om lichamelijk actiever te worden. Via een app kunnen gebruikers onderling contact houden en bijvoorbeeld afspreken om samen te eten. Ook biedt CordonGris ondersteuning bij het slim én gezond boodschappen doen.

Wat het oplevert

De gegevens die CordonGris inzet, komen uit verschillende bronnen: sensoren die de activiteit van de gebruiker monitoren, informatie van de gebruiker zelf en landelijke databases over eetgewoonten in een bepaald land. Door al deze data te combineren krijgen gebruikers een gepersonaliseerd advies dat ze helpt om hun zelfstandigheid, autonomie en gezondheid te bevorderen. De data ondersteunen de gebruiker bij het plannen van hun maaltijden en het beheren van hun budget, waarbij de kwaliteit van de maaltijden behouden blijft en zelfs verbetert.

Voor wie

Voor zelfstandig wonende ouderen die niet alleen actief willen blijven maar ook een verlies aan zelfstandigheid willen voorkomen door gezond te blijven leven.

Meer informatie

Project website

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
735150007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J. Brinkers
Verantwoordelijke organisatie:
KBO-PCOB