Cost-effectiveness of the Australian Medical Sheepskin for the prevention of pressure ulcers in somatic nursing home clients
Auteur: Mistiaen, P., A. Ament, W. Achterberg, R. Halfens, J. Huizinga, H. Post, A.L. Francke,
Magazine: WCS Nieuws
Auteur: Mistiaen P
Magazine: LVW-Tijdschrift voor eerstelijnsverpleegkundigen
Auteur: Mistiaen P, Jolley D, McGowan S, Hickey M, Spreeuwenberg P, Francke AL,
Magazine: Nederlands Tijdchrift voor Geneeskunde
Auteur: Mistiaen, P., A.L. Francke, W. Achterberg, A. Ament, R. Halfens, J. Huizinga, H. Post, P. Spreeuwenberg,
Magazine: Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde
Auteur: Mistiaen, P., Jolley, D. J., McGowan, S., Hickey, M. B., Spreeuwenberg, P., & Francke, A.L.
Magazine: Medical Journal of Australia
Auteur: Mistiaen P., Achterberg W., Ament A., Halfens R., Huizinga J., Montgomery K., Post H., Francke AL.
Magazine: BMC Health Services Research
Auteur: Mistiaen, P., Achterberg, W., Ament, A., Halfens, R., Huizinga, J., Montgomery, K., Post, H., Spreeuwenberg, P., & Francke, A. L.
Magazine: Wound Repair and Regeneration
Auteur: Mistiaen P., Francke AL.
Magazine: Verpleegkunde, Nederlands-Vlaams wetenschappelijk tijdschrift voor verpleegkundigen
Auteur: Mistiaen, P., Ament, A., Halfens, R., Achterberg, W., Post, H., Huizinga, J., & Francke, A.L.
Magazine: BMC Health Services Research
In deze studie is onderzocht wat de effectiviteit is van het toepassen van de Australische Medische Schapenvacht voor het voorkomen van decubitus aan de stuit bij verpleeghuispatiënten die nieuw opgenomen worden voor een primair somatische reden. Hiernaast zijn ook de economische aspecten onderzocht van het toepassen van de Australische Medische Schapenvacht vanuit het perspectief van een Nederlands verpleeghuis.
Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een prospectieve gerandomiseerde multicenter trial.
De voornaamste resultaten zijn:
-de Australische Medische Schapenvacht werkt preventief bij verpleeghuispatiënten om decubitus aan de stuit te voorkomen
-de meerderheid van de patiënten oordeelde positief over de Australische Medische Schapenvacht. Echter een derde deel van de patiënten klaagde over de warmte van de Australische Medische Schapenvacht, wat meer is dan in eerdere trials werd gevonden
-de investeringskosten voor het gebruik van de Australische Medische Schapenvacht worden voornamelijk bepaald door de kosten van het wassen ervan
-de investeringskosten zijn groter dan de financiële besparingen die het gebruik van de Australische Medische Schapenvacht met zich meebrengt, bekeken vanuit het perspectief van een Nederlands verpleeghuis. Echter mogelijke winst in kwaliteit van leven door het voorkomen van decubitus is niet meegewogen.
Gezien de effectiviteit van de Australische Medische Schapenvacht om decubitus te voorkomen, de relatief geringe extra investering en het feit dat onbekend is hoe de extra investering voor de Australische Medische Schapenvacht zich verhoudt tot de extra investering voor andere preventieve middelen, menen wij dat de Australische Medische Schapenvacht voorzien kan worden van een positieve gebruiksaanbeveling in de nationale en internationale richtlijnen voor de preventie van decubitus.
In dit onderzoek wordt de kosteneffectiviteit onderzocht van de Australian Medical Sheepskin in de preventie van sacrale decubitus bij verpleeghuispatiënten die nieuw opgenomen zijn voor een primair somatische reden. De patiënten worden bij opname gecheckt of ze voldoen aan de inclusiecriteria, en zo ja, om toestemming gevraagd voor deelname aan het onderzoek. De patiënten die toestemmen worden at random toegewezen aan de controlegroep die alle gebruikelijke zorg krijgt, of aan de experimentele groep die alle gebruikelijke zorg krijgt aangevuld met een Australische Medische Schapenvacht in bed en zoveel mogelijk in hun (rol)stoel. Gedurende dertig dagen wordt gekeken in beide groepen of en waar patiënten decubitus ontwikkelen. Bij de patiënten die decubitus ontwikkelen wordt aanvullend informatie verzameld over de (kosten van de) behandeling. De patiënteninclusie is gestart op 1 mei 2007 en gestopt op 31 januari 2009. In het onderzoek participeerden 8 verpleeghuizen.
In deze periode zijn 1546 patienten nieuw opgenomen, waarvan 1066 voldeden aan de inclusiecriteria en waarvan 588 toestemden in deelname aan het onderzoek.
Tussentijdse analyses over de eerste 494 patiënten waarvan de einddata binnen waren (dd. 3/2/9), leren dat de incidentie van sacrale decubitus in de eerste 30 dagen na opname lager is in de schapenvachtgroep dan in de controlegroep (8.9% versus 15.4%, p<0.05 tweezijdig Chi-square). De meerderheid van de patienten die een schapenvacht hebben gekregen oordeelt positief hierover, maar circa 1/3 meldt ook dat de schapenvacht (te) warm is.
Resultaten over de kosteneffectiviteit zijn momenteel nog niet bekend.