Mobiele menu

Cost-effectiveness of internet-based guided self-help for depressive disorders in specialized mental health care: A randomized controlled trial

Onderzoek in de algemene bevolking heeft overtuigend aangetoond dat depressieve klachten goed behandeld kunnen worden via Internet. Onduidelijk is echter of deze Internet behandelingen ook een meerwaarde hebben in 2elijns GGZ. Wij onderzochten in GGZ instellingen of het aanbieden van een begeleide Internettherapie voor depressie tijdens de wachtlijst periode leidt tot sneller herstel en kostenbesparing. 269 patiënten werden gedurende een jaar gevolgd, waarbij op vier verschillende momenten metingen naar de klinische status en zorgkostengebruik plaatsvonden. De resultaten van de klinische- en economische evaluatie laten zien dat het aanbieden van een begeleide internet interventie voor mensen met een depressie tijdens de wachtperiode in de gespecialiseerde GGZ vooralsnog niet (kosten)effectief is. Beide groepen maakten echter een aanzienlijk herstel door vóór de start van de face-to-face therapie maar het verschil tussen de groepen was klein en niet significant. De resultaten op lange termijn laten ook geen verschillen tussen de groepen zien.

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Verslagen


Eindverslag

Onderzoek in de algemene bevolking heeft overtuigend aangetoond dat depressieve klachten goed behandeld kunnen worden via Internet. Onduidelijk is echter of deze Internet behandelingen ook een meerwaarde hebben in 2elijns GGZ. Wij onderzochten in GGZ instellingen of het aanbieden van een begeleide Internettherapie voor depressie tijdens de wachtlijst periode leidt tot sneller herstel en kostenbesparing. 269 patiënten werden gedurende een jaar gevolgd, waarbij op vier verschillende momenten metingen naar de klinische status en zorgkostengebruik plaatsvonden. De resultaten van de klinische- en economische evaluatie laten zien dat het aanbieden van een begeleide internet interventie voor mensen met een depressie tijdens de wachtperiode in de gespecialiseerde GGZ vooralsnog niet (kosten)effectief is. Beide groepen maakten een aanzienlijk herstel door vóór de start van de face-to-face therapie maar het verschil tussen de groepen was klein en niet significant. De resultaten op lange termijn laten ook geen verschillen tussen de groepen zien.

Verschillende meta-analyses laten zien dat online begeleide zelfhulp interventies effectief zijn in de behandeling van depressieve stoornissen. De kosteneffectiviteit van deze interventies in vergelijking met reguliere zorg binnen de tweedelijns GGZ is nog niet voldoende onderzocht.
Daarom zijn wij gestart met een gerandomiseerde non-inferioriteitsstudie naar de doelmatigheid en kosteneffectiviteit van internetbehandeling (allesondercontrole.nu) voor mensen met een depressie op de wachtlijst in de tweedelijns GGZ. We testen de hypothese dat begeleide zelf hulp niet minder effectief, en niet duurder is dan reguliere zorg. Onder reguliere zorg verstaan wij de zorg die gegeven wordt door de deelnemende GGZ-instellingen. De interventie (allesondercontrole.nu) is ontwikkeld door de aanvragers en reeds in twee gerandomiseerde studies effectief gebleken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
171102003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2015
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. W.J.M.J. Cuijpers
Verantwoordelijke organisatie:
Vrije Universiteit Amsterdam