CovId-19 en SOciale isoLATie in de dEmentiezorg (ISOLATE): impact en behoeften van mensen met dementie, mantelzorgers en zorgmedewerkers.
Maatregelen rondom sociale isolatie door COVID-19 vormen uitdagingen voor gezondheid en welzijn van mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun zorgprofessionals.
Doel
Het in kaart brengen van de impact van coronamaatregelen op de thuiszorg en langdurige zorg aan mensen met dementie en beleidsaanbevelingen geven ter verbetering van zorg en welzijn.
Aanpak/werkwijze
We interviewden 20 mantelzorgers en 20 zorgprofessionals uit de thuiszorg en langdurige zorg over de impact van coronamaatregelen. Deze semigestructureerde interviews zijn geanalyseerd.
Resultaten
Uit ons onderzoek blijkt dat coronamaatregelen leidden tot verslechtering van de fysieke gezondheid van mensen met dementie. Impact op welzijn en gedrag hing af van het stadium van dementie en hun woonsituatie. De negatieve impact op mensen in een gevorderd stadium van dementie was als zij thuis woonden groter dan wanneer zij in een verpleeghuis woonden. In een beginnend stadium van dementie ervoeren mensen die thuis woonden minder negatieve impact dan mensen die in het verpleeghuishuis woonden. De 1e groep ervoer minder prikkels door de maatregelen, de laatste groep ervoer veel eenzaamheid. Mantelzorgers hadden moeite met bezoekbeperkingen en last van angst voor veiligheid en veranderingen in zorglast. Zorgprofessionals ervoeren tijdens de coronamaatregelen verhoogde werkdruk en schuldgevoelens naar mensen met dementie en hun mantelzorgers, omdat zij beperkingen moesten opleggen. De impact van de maatregelen verschilde tussen thuiszorg en langdurige zorg, bijvoorbeeld doordat er schaarste aan activiteiten was voor thuiswonende mensen met dementie.
De maatregelen hadden al met al negatieve invloed op mensen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals. Zorgorganisaties en de overheid dienen maatregelen daarom beter en duidelijker te verantwoorden. Ook reflectie en flexibiliteit om die maatregelen weer aan te passen als de situatie die toelaat, is belangrijk. Voor specifiek thuiswonende cliënten met dementie en hun mantelzorgers is tijdens sociaal isolement meer aandacht en ondersteuning nodig, omdat hun sociale- en zorgnetwerk beperkter is.
ZonMw en COVID-19
De COVID-19-pandemie had en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Om hen goede zorg en ondersteuning te kunnen bieden, binnen de grenzen van maatregelen tijdens een pandemie, financieren we onderzoek naar palliatieve zorg en rouwverwerking in coronatijden in ons programma Palliantie. Dit project is daar 1 van. Bekijk meer informatie over wat wij doen COVID-19.
Projectleider Mandy Visser interviewde met haar team al veel mantelzorgers en zorgmedewerkers. 'Enkele thema's springen eruit, zoals de afweging in de intramurale zorg tussen kwaliteit van leven en de maatregelen om het virus weg te houden. Mantelzorgers zagen dat hun naaste door minder contactmomenten sneller achteruitging.'
Producten
Auteur: Mandy Visser, Bram Tilburgs, Wilco Achterberg, Hanneke Smaling
Magazine: Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (TvO)
Auteur: Smaling, Hanneke J.A., Bram Tilburgs, Wilco P. Achterberg, and Mandy Visser.
Magazine: International Journal of Environmental Research and Public Health
Auteur: Mandy Visser, Hanneke Smaling