Mobiele menu

Cue2Walk, cost-effectiveness of automated freezing detection and provision of external cues in comparison to usual care in people with Parkinson’s disease

Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen last van bevriezen van lopen (‘Freezing of Gait’). Tijdens een periode van freezing lukt het niet om effectief te lopen, en voelt het alsof de voeten vastgeplakt zitten aan de vloer. Hierdoor vallen mensen vaak, en freezing heeft daardoor een negatieve invloed op de mobiliteit, dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven.

Wij hebben de ‘Cue2Walk’ ontwikkeld, een apparaatje dat mensen helpt makkelijker de freezing episodes te verminderen en mobieler te worden. Het apparaatje detecteert een ‘freeze’, om vervolgens automatisch een ritmisch signaal (een toontje of trilling) te geven waarmee de drager het bevriezen van lopen kan doorbreken. De Cue2Walk is sinds april 2022 op de markt als Medical Device Class I. Feedback van gebruikers is positief en veelbelovend. Wij willen wetenschappelijk onderzoeken of de Cue2Walk een (kosten) effectief middel is om de kwaliteit van leven te verbeteren, in vergelijking met reguliere zorg.

Kenmerken

Projectnummer:
10310012210002
Looptijd: 9%
Looptijd: 9 %
2024
2028
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. E.E.H. van Wegen PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie AMC