Mobiele menu

Cura saliceae: Integrale zorg voor mensen met een bewegingsbeperking

Doel
De gezamenlijke zorgverleners van Midden-Holland realiseren in een regionaal netwerkverband één geïntegreerd zorgprogramma voor de behandeling en begeleiding van mensen met bewegingsbeperkingen. De zorg wordt in groepsverbanden op wijkniveau aangeboden. Zodanig dat een patiënt zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven en zo weinig mogelijk hinder heeft van de aandoening. Te beginnen voor patiënten met artrose en reumatoïde artritis.
Dit door de oprichting van een multidisciplinair Zorgnetwerk Bewegingsbeperking (ZNBB) Midden-Holland. En de oprichting van een Zorggroep Bewegingsbeperking (ZGBB) Midden-Holland.

Doelgroep
Apotheek Zorgbureau Leiden, Gouda en Rijnmond (AZb), thuiszorgorganisatie Vierstroom, zorgaanbieders, patiëntvertegenwoordigers, verzekeraars.

Verslagen


Eindverslag

De gezamenlijke zorgverleners in de regio Midden-Holland realiseren in een regionaal netwerkverband een geïntegreerd zorgprogramma voor de behandeling en begeleiding van mensen met artrose en reuma. Het netwerk heeft tot doel te komen tot kwalitatief goede, geïntegreerde zorg voor mensen met een aandoening aan het bewegingsapparaat en wel opgebouwd uit de behoefte van zorgaanbieders als zorgafnemers. De zorg wordt zoveel mogelijk op wijkniveau aangeboden door betrouwbare partijen. Zodanig dat een patient zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven en zo weinig mogelijk hinder heeft van de aandoening. Het netwerkverband heeft de naam RAPplus gekregen.

Doel
De gezamenlijke zorgverleners van Midden-Holland realiseren in een regionaal netwerkverband één geïntegreerd zorgprogramma voor de behandeling en begeleiding van mensen met bewegingsbeperkingen, gericht op reumatoïde artritis (RA) en artrose.

Start
Op 23 mei 2011 heeft de kick-off van het project plaatsgevonden. Hierbij waren diverse zorgverleners die betrokken zijn bij reumapatiënten aanwezig.
Vervolgens is er een inventarisatieronde gehouden naar de wensen en knelpunten in de zorg voor reumapatiënten onder betrokken zorgverleners. Op basis van de inventarisatie is een eerste opzet gemaakt van het huidige/ideale zorgproces van reumapatiënten en artrosepatiënten.

Zorgnetwerk
Een belangrijke eerste stap is gezet. Het zorgnetwerk, bestaande uit alle betrokken disciplines in de zorg voor patiënten met RA en artrose is opgericht. Dit netwerk heeft tot doel te komen tot kwalitatief goede, geïntegreerde zorg voor mensen met een aandoening van het bewegingsapparaat door de wensen en knelpunten die uit de inventarisatieronde zijn gekomen op te pakken. Vanuit het zorgnetwerk zijn diverse werkgroepen gestart.
De werkgroep medicatie. Doel is het verbeteren van de medicatieveiligheid door meer samenwerking in het medicatietraject en afstemming van de medicatie-instructies en -voorlichting. De eerste stappen zijn het afstemmen van de patiëntenvoorlichting via de patiëntenbrochures en er is aandacht voor goed gebruik maken van het 2e uitgiftemoment bij de apotheek in het kader van medicatieveiligheid en therapietrouw. Daarnaast wordt gekeken of er extra informatie nodig is voor de oudere patiënt.
Ook is de werkgroep werknemer gestart met als doel een integratie van de het traject van de bedrijfsarts in het zorgtraject. Als eerste wordt er een folder opgesteld voor de patiënt over de rol van de bedrijfsarts. Daarnaast wordt een informatiefolder opgesteld voor de werkgever over hoe te handelen bij een werknemer met reuma.
De werkgroep zelfmanagement gaat zelfmanagementprogramma’s inbouwen in het zorgtraject voor deze groepen patiënten door het verbeteren van de afstemming, invulling en samenwerking tussen paramedici en door het creëren van meer mogelijkheden voor patiënten. Het idee is voor (in eerste instantie) alle nieuwe patiënten een zorgplan op maat op stellen op basis van landelijke leefregels, mogelijkheden van de patiënt en aanbod in de regio.

Klankbordgroep Zorggebruikers
In november is de klankbordgroep van zorggebruikers voor het eerst bij elkaar geweest. Een groep patiënten die met veel enthousiasme en met veel ervaringskennis meedenken. Ook is de e-mailgroep van gebruikers gevraagd naar wensen en knelpunten.
Zo laten we de zorggebruikers feedback geven over de kwaliteit van de ontvangen zorg (gebruikswaardering en tips voor goede ketenzorg) en rapporteren over de kwaliteit van de zorg gegeven door zorgprofessionals in de regio op basis van indicatoren. Hiermee komt het accent te liggen op de zorggebruiker en niet op de patiënt en inspraak maar op een consumentenoordeel.

Zorggroep
Nu het Zorgnetwerk vorm begint te krijgen, zal ook de Zorggroep ontwikkeld dienen te worden. Vierstroom en AZB (Apotheek Zorg Bureau) zijn van mening dat een integraal product mogelijk moet zijn. Het is nog een zoektocht in welke vorm dit mogelijk en wenselijk is. Er is regelmatig contact met de huisartsen in Midden-Holland. Wij informeren hen over de voortgang. Ze blijven afwachtend, willen graag geïnformeerd worden en zullen niet direct willen toetreden tot een zorggroep voor integrale zorg. Zij benadrukken wel dat de zorggroep i.o. huisartsenzorg kan inkopen.
Inmiddels worden diverse zorggroep modellen bestudeerd. Hiervoor is o.a. het Zorggroepen Congres bezocht, vooral om informatie te krijgen over governance.
Diverse contacten zijn gelegd bij zorgverzekeraar VGZ en bij VWS om ook op een andere manier input te krijgen over de inrichting van een zorggroep.
Er is gewerkt aan een artikel over nieuwe denkwijzen voor het inrichten van een z

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012217
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.J. Hoogeterp
Verantwoordelijke organisatie:
Vierstroom