Mobiele menu

DA VINCY trial: optimal Duration of Aprepitant therapy for nausea and Vomiting INduced by ChEmotherapY in children: a double-blind placebo-controlled crossover randomized phase III trial

Misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie is een van de meest voorkomende bijwerkingen in de behandeling van kinderkanker. Zelfs met de huidige behandeling met drie medicijnen (dexamethason, zofran/granisetron en aprepitant) is dit echter maar in ongeveer 50% van de kinderen goed onder controle. Bij volwassenen is dit percentage veel hoger (ongeveer 80%).

Onderzoek
Aprepitant is een effectief geneesmiddel tegen misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie. Echter, informatie over dit middel, zoals de behandelduur van drie dagen, is voornamelijk verkregen door studies bij volwassenen. Er is bij kinderen niet eerder onderzocht of dit de beste behandelduur is.
In deze studie zalde huidige behandelduur van drie dagen worden vergeleken met het geven van aprepitant gedurende de gehele duur van de chemokuur.

Verwachte uitkomsten
Het resultaat van de studie geeft hopelijk antwoord op de vraag of het langer geven van aprepitant bij kinderen veilig en effectiever is tegen misselijkheid/braken veroorzaakt door chemotherapie.

Kenmerken

Projectnummer:
848018002
Looptijd: 92%
Looptijd: 92 %
2020
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
C.M. Zwaan
Verantwoordelijke organisatie:
Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie