Daklozen en Corona, lessen voor de toekomst van medische zorg en opvang
Dakloze mensen vormen een hoog-risicogroep voor een COVID-19 infectie vanwege hogere kans op blootstelling aan het virus en een grotere kans op complicaties. De preventieve gedragsmaatregelen zijn lastig voor hen en de gevolgen ervan voor hun dagelijks leven groot. De aard en omvang van de door de straatdokters in negen steden geregistreerde COVID-19-gerelateerde contacten laten zien dat de dakloze populatie niet zwaarder is getroffen dan andere delen van de bevolking, ondanks het feit dat zij relatief vaak lijden aan onderliggende ziekten die de kwetsbaarheid voor ernstig verlopende infecties vergroot. Er was een hoger percentage positief geteste patiënten onder daklozen met een migratieachtergrond. De Corona maatregelen hadden een grote negatieve impact op dakloze mensen. De mentale gezondheid ging achteruit met name veel somberheid en angst. Er was meer bestaansonzekerheid zoals minder inkomen en werk en minder vertrouwen in overheid en instanties, vooral door gebrek aan begrijpelijk informatie. Dit gold ook voor vaccinaties, hoewel de opkomst daarbij redelijk was dankzij het vaccineren op locatie door vertrouwde artsen en verpleegkundigen in samenwerking met de GGD. Geïnterviewde straatdokters, ambtenaren en dakloze mensen ervoeren de kleinschalige, 24-uurs opvang zeer positief vanwege de grotere mate van rust voor de dakloze mensen. Samen met alle betrokkenen zijn aanbevelingen geformuleerd voor pandemiebestendige en duurzame opvang en sociaal-medische zorg voor dakloze mensen. Deze zijn aangeboden aan VWS.
Resultaten
De resultaten zijn gepubliceerd in een aantal factsheets. Bekijk de resultaten op coronatijden.nl.
Uitvoerende partijen
Radboud UMC en Pharos
Meer informatie
Projectleidersbijeenkomst 10 februari 2021: COVID-19 en Kwetsbare groepen
Er is een grote groep burgers in het publieke domein die door hun kwetsbare positie hard wordt geraakt door de gevolgen van COVID-19. Wat zijn de behoeften van deze kwetsbare burgers? Tijdens de bijeenkomst op 10 februari 2021 lieten onderzoekers zien wat er speelt en wat we kunnen doen om knelpunten aan te pakken en in behoeften te voorzien. Bekijk het verslag van de bijeenkomst: Kwetsbare burgers tijdens de coronapandemie.
Context
Waar in de eerste fases van de COVID19-epidemie vooral nadruk lag op de fysieke gezondheid, is er later steeds meer ruimte gekomen voor de mentale gezondheid. Onder mentale gezondheid verstaan we goed in je vel zitten. ZonMw financiert verschillende projecten over mentale gezondheid en mentale weerbaarheid. Die projecten kunnen gaan over de hele samenleving, maar ook vaak over een speciale doelgroep, zoals bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of daklozen.
Producten
Auteur: Van Loenen, T., Mennis, E., Hobus, M. en van den Muijsenbergh, M.
Auteur: Van Loenen, T., Hunik, L., de Wijk, E., Kloosterman, M., van den Muijsenbergh, M,.
Auteur: Van Eijs, D., Van Loenen, T., van den Muijsenbergh, M,.
Auteur: Sow, J., Van Loenen, T., & Van den Muijsenbergh, M.
Auteur: Kloosterman, M., de Wijk, E., van den Muijsenbergh, M,. Van Loenen, T.
Auteur: Van den Muijsenbergh, M,. Kloosterman, M., Biersteker Leeuwis, F. en Van Loenen, T.
Auteur: Tessa van Loenen, Maria van den Muijsenbergh
Link: https://www.coronatijden.nl/resultaten-dakloosheid-en-corona/
Auteur: Van Loenen, T., Hunik, L., de Wijk, E., Kloosterman, M., van den Muijsenbergh, M,.
Auteur: Sow, J., Guldemeester L., van den Muijsenbergh, M,. Van Loenen, T.,
Auteur: Tessa van Loenen, Maria van den Muijsenbergh
Link: https://www.coronatijden.nl/resultaten-dakloosheid-en-corona/
Link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0296754
Auteur: van Loenen, T., Van den Muijsenbergh, M., Sow, J., Kloosterman, M., De Wijk, E., van Eijs, D.
Auteur: Maria van den Muijsenbergh
Link: https://www.streetmedicine.org/symposium-2021