De basis op orde: Regionale kenniswerkplaats onbegrepen gedrag Zaanstreek-Waterland
Doel
Dit project beoogt adviezen te geven over innovaties rondom onbegrepen gedrag vanuit praktijkvragen van de betrokken partners vanuit praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs. Hierdoor ontstaat een duurzame regionale kennisinfrastructuur ontstaat die de aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag kan ondersteunen.
Aanpak
De Kenniswerkplaats is een praktijkgerichte leerwerkplaats, bestaande uit binnen- en buitenringen. De ‘binnenring’ zijn mensen van de werkvloer en mensen met ervaringskennis. De ‘buitenring’ bestaat uit beleidsmakers en bestuurders. Samen formuleren zij praktijkvragen en adviezen over innovaties. Door beide perspectieven te combineren ontstaat een geïntegreerde kenniscyclus van leren en innoveren en kan gewerkt worden aan borging.
De doelgroep zijn psychisch kwetsbare mensen in de wijk, vaak in combinatie met andere problemen, zoals eenzaamheid, financiële problemen en huisvestingsproblematiek.
De eerste pilots zetten in op het verder ontwikkelen van de inzet van ervaringskennis en op verbreding van doelgroepen rond samenwerken in de wijk (jongeren, ouderen en mensen met een andere culturele achtergrond).
Samenwerkingspartners
De Kenniswerkplaats Zaanstreek-Waterland wordt opgezet vanuit het samenwerkingsverband Zorg & Veiligheid ‘Allen voor Een’, de GGD en de Hogeschool van Amsterdam.