Mobiele menu

De betekenis van het PGB bij zelfregie en empowerment

Het Persoonsgebonden Budget (PGB) en budgethoudersvereniging Per Saldo bestaan vijftien jaar. In het vele onderzoek dat naar het PGB is gedaan, wordt nauwelijks aandacht besteed aan de doelstellingen van zelfregie en van empowerment, het versterken van de zelfredzaamheid. Ook wordt zelden gekeken naar het effect van het PGB op nieuwe zorg- en participatievormen en veranderende relaties tussen cliënten, hulpverleners en mantelzorgers. Dit onderzoek gaat juist na hoe het PGB kan leiden tot grotere zelfregie en welke factoren de zelfregie bevorderen of belemmeren. Ook wordt onderzocht welke vernieuwingen dankzij het PGB worden gerealiseerd, met name voor budgethouders die collectief zorg inkopen en budgethouders uit migrantengroepen. De onderzoeksresultaten zijn relevant voor (potentiële) budgethouders. Zij  kunnen hun voordeel doen met de ervaringskennis van anderen. Beleidsmakers en belangenbehartigers kunnen de oorspronkelijke doelen van het PGB bewaken en aanscherpen en werken aan verdere onderbouwing van het concept zelfregie.

Producten

Titel: Sociale Vraagstukken
Titel: Persoonsgebonden budget, eigenregie en empowerment
Auteur: H.P.M. van Haaster, M.A. Janssen, A. van Wijnen
Link: http://www.igpb.nl

Verslagen


Eindverslag

De twee vraagstellingen van het onderzoek waren: 1) Hoe leidt het pgb tot grotere zelfregie en empowerment van mensen die leven met een langdurige ziekte of beperking en welke factoren bevorderen of belemmeren deze zelfregie? 2) Welke nieuwe zorgvormen, participatievormen en cliënt-hulpverlener-mantelzorg relaties ontstaan daarbij?
Het onderzoek is opgezet als een kwalitatief onderzoek met behulp van narratieve methoden en gefundeerde theorie. Er zijn 61 casussen onderzocht met een diversiteit aan budgethouders: mensen met lichamelijke, verstandelijke, psychische of zintuiglijke beperkingen/aandoeningen of een combinatie daarvan. Budget-houders van verschillende leeftijden, met diverse culturele achtergronden en in alle delen van het land. Conclusies zijn getrokken over de invloed van het pgb op eigen regie, empowerment en kwaliteit van bestaan. Ook is ingegaan op de betekenis van mantelzorg en conomische effecten.

Het onderzoek 'De betekenis van het PGB bij zelfregie en empowerment' verloopt volgens plan en is nu halverwege. Er is een wetenschappelijke begeleidingscommissie ingesteld die meedenkt over de onderzoeksmethoden. Er is gewerkt aan verdieping van de theorie over empowerment en zelfregie. Een maand vertraging in het afnemen van de interviews verwachten we dit najaar in te lopen. We verwachten het project binnen de gestelde termijn en financiële kaders af te ronden. Vanwege de actuele beleidsdiscussies over het PGB is in juni jl. besloten om tussenresultaten naar buiten te brengen. Deze hebben in de dagbladpers enige aandacht gekregen. We verwachten dat het onderzoek een rol kan spelen bij de discussie over zorgvernieuwingen die nodig en/of wenselijk zijn in het licht van eigen inkoop, eigen regie en eigen kracht.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
416020007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M.A. Janssen
Verantwoordelijke organisatie:
Instituut voor Gebruikersparticipatie en Beleid