Mobiele menu

De buurt en het gezinshuis

Gezinshuizen, waar uit huis geplaatste kinderen tot achttien jaar wonen, bieden betere opvoedingsmogelijkheden dan grote instellingen. De opvang benadert meer het gewone gezinsleven. Met hun ervaring helpen gezinshuisouders vaak ook andere ouders en vrijwilligers in de buurt bij opvoedingsproblemen. Het project ‘De buurt en het gezinshuis’ zorgt voor een betere samenwerking tussen gezinsouders en buurtbewoners. Gezinshuizen hebben goede contacten met de directe omgeving én met professionals, zoals het Centrum Jeugd en Gezin, kinderartsen en psychiaters. De kennis en ervaring van gezinshuisouders kan breder worden ingezet dan alleen advies aan andere ouders in de buurt. Bijvoorbeeld door een co-ouderschap aan te gaan met gezinnen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben. Of door het bieden van tijdelijke opvang voor kinderen uit probleemgezinnen in de buurt. Een ‘community scan’ brengt de mogelijkheden en voorwaarden voor deze bredere inzet in beeld. Einddoel van het project is een verantwoorde methodiek om de interactie tussen gezinshuis en buurt te bevorderen.

Verslagen


Eindverslag

De doelstelling van dit project is om een instrument (Community Scan) te ontwikkelen, met een dubbele functie.
Ten eerste helpt het nieuwe gezinshuisouders bij het ontwikkelen van een goede relatie met de omgeving.
Ten tweede maakt het instrument de gezinshuisouders bewust van hun relaties en de omgeving en kunnen op basis van deze bevindingen handelen.

Bij bestaande gezinshuizen is het een evaluatie instrument. De Community Scan werkt zodoende naar twee kanten: activering van de pedagogische civil society en vrijwillige inzet en het in beeld brengen van de eisen die aan de omgeving gesteld moeten worden.

De doelstelling van het project is behaald. De Rudolphstichting en Gezinshuis.com stellen de Community Scan beschikbaar voor alle gezinshuizen aan ondersteunende organisaties en onder voorwaarde van instructie aan geïnteresseerden.

Gezinshuizen zijn een vorm van 24 uursopvang (en behandeling) voor uit huis geplaatste kinderen,als alternatief voor groepsbehandeling (zie ook www.gezinshuis.com). Het bijzondere van de gezinshuizen is dat zij gericht zijn op ‘het herstel van het gewone leven’ en dat zij in een gewone buurt staan. Gezinshuizen hebben daarom nauwe contacten met de directe omgeving (de civil society), werken nauw samen met lokale voorzieningen, zoals CJG en huisartsen, onderwijs- en vrijetijdsvoorzieningen en organiseren een team van experts om zich heen, zoals een kinderarts, psychiater, therapeuten.

De doelstelling van dit project is om een instrument te ontwikkelen, met een dubbele functie. Ten eerste maakt het instrument de concrete mogelijkheden van het gezinshuis voor (versterking van) de pedagogische civil society inzichtelijk. Ten tweede moet het nieuwe gezinshuisouders helpen bij het ontwikkelen van een goede relatie met de omgeving. Bij bestaande gezinshuizen is het een evaluatie instrument. De Community-scan werkt dus naar twee kanten: activering van de pedagogische civil society en vrijwillige inzet en het in beeld brengen van de eisen die aan de omgeving gesteld moeten worden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
410322009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2012
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J.W. de Zeeuw
Verantwoordelijke organisatie:
Rudolphstichting