Mobiele menu

De effectiviteit van de interventie 'Moneyways' op financiële stress en financiële zelfredzaamheid bij MBO-scholieren: peer-to-peer voorlichting over armoede en schulden.

‘Jongeren helpen jongeren’

Doel

Het Verwey-Jonker Instituut, het Nibud, en de Gemeente Leeuwarden onderzoeken of het werk van het Jongerenteam van het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden effectief is. Krijgen jongeren meer financiële zelfstandigheid en meer handelingsvaardigheid?

Aanpak

Het Jongerenteam geeft voorlichting op scholen met zelfgemaakte workshops over geldzaken, gecombineerd met persoonlijke ondersteuning.

Werkwijze

We meten op twee momenten of er vorderingen zijn bij de jongeren. Verder brengen we de interventie in kaart, en inventariseren de randvoorwaarden. Ook analyseren we of maatschappelijk kosten worden voorkomen. Op drie regionale bijeenkomsten staan de resultaten centraal.

Resultaten

Het onderzoek resulteert in een gedetailleerd draaiboek over de werkwijze met verschillende bruikbare tools. Het product is gericht op de implementatie van deze interventie in gemeenten. Het Jongerenteam wil daar via ambassadeurschap aan meewerken.

Producten

Titel: Datamanagementplan
Auteur: Sanne Lamers, Nibud
Titel: MoneyWays op het MBO
Auteur: Marian van der Klein, Mariam Badou, S. Lamers, D. Kunkel. Met medewerking van Femke Stoutjesdijk
Titel: Peer-to-Peer: voorlichting aan jongeren over financiën
Auteur: Marian van der Klein en Sanne Lamers

Kenmerken

Projectnummer:
535002003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M. van der Klein
Verantwoordelijke organisatie:
Verwey-Jonker Instituut