De effectiviteit van de interventie 'Moneyways' op financiële stress en financiële zelfredzaamheid bij MBO-scholieren: peer-to-peer voorlichting over armoede en schulden.
‘Jongeren helpen jongeren’
Doel
Het Verwey-Jonker Instituut, het Nibud, en de Gemeente Leeuwarden onderzoeken of het werk van het Jongerenteam van het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden effectief is. Krijgen jongeren meer financiële zelfstandigheid en meer handelingsvaardigheid?
Aanpak
Het Jongerenteam geeft voorlichting op scholen met zelfgemaakte workshops over geldzaken, gecombineerd met persoonlijke ondersteuning.
Werkwijze
We meten op twee momenten of er vorderingen zijn bij de jongeren. Verder brengen we de interventie in kaart, en inventariseren de randvoorwaarden. Ook analyseren we of maatschappelijk kosten worden voorkomen. Op drie regionale bijeenkomsten staan de resultaten centraal.
Resultaten
Het onderzoek resulteert in een gedetailleerd draaiboek over de werkwijze met verschillende bruikbare tools. Het product is gericht op de implementatie van deze interventie in gemeenten. Het Jongerenteam wil daar via ambassadeurschap aan meewerken.
Producten
Auteur: Sanne Lamers, Nibud
Auteur: Marian van der Klein, Mariam Badou, S. Lamers, D. Kunkel. Met medewerking van Femke Stoutjesdijk
Auteur: Marian van der Klein en Sanne Lamers