De effectiviteit van exposure bij jeugd met angst, OCS en PTSS: Hoe en voor wie werkt het?
Angst-, dwang-, en posttraumatische stress-klachten komen veel voor bij kinderen en jongeren en hebben een negatieve impact op hun leven en dat van hun naasten. Wanneer jongeren vroeg effectieve behandeling krijgen, hebben zij hier hun hele leven profijt van. Helaas profiteren veel jongeren niet van de evidence-based behandeling: Cognitieve Gedragstherapie. Onderzoek laat consistent zien dat exposure hét werkzame element van Cognitieve Gedragstherapie is.
Maar we weten nog te weinig over hoe exposure werkt om exposure te kunnen personaliseren.
Doel
Het doel van dit project is om beter te begrijpen hoe en voor wie exposure werkt door in te zoomen op individuele behandeltrajecten. Voor het beantwoorden van deze vragen is data nodig van veel jongeren die onderzoekers alleen niet kunnen verzamelen. Met behulp van een grote internationale dataset kan deze individuele behandeltrajecten in kaart worden gebracht. Hiermee kan exposure aangepast worden op de unieke behoeften van jongeren en behandeleffectiviteit vergroten.
Aanpak/werkwijze
Dit project maakt gebruik van twee grote internationale datasets bestaande uit vele klinische trials met jeugd onder de 18 jaar die een exposurebehandeling voor angst-, OCS- of PTSS-klachten hebben gevolgd.
Samenwerkingspartners
Het projectteam is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen internationale en nationale experts op het gebied van onderzoek naar en behandeling van angst, OCS en PTSS bij jongeren, scientistpractitioners, patiëntvertegenwoordigers en ouders en kinderen en jongeren. Het team heeft vele grote klinische trials uitgevoerd en internationaal erkende theoretische en empirische artikelen gepubliceerd over behandeling van deze klachten bij kinderen en jongeren.
Verwachte resultaten
De resultaten van dit project hebben een grote overdraagbaarheid naar andere klachten waarbij exposure wordt ingezet. Deze kennis vormt een belangrijke basis voor het vormgeven van concrete handvatten voor behandelaren over hoe en voor welke kinderen en jongeren exposure precies werkt. De uitkomsten van dit project leiden direct tot praktische richtlijnen voor het personaliseren en tot het vergroten van de effectiviteit van exposure behandeling in de klinische praktijk.
De resultaten worden half 2026 verwacht.