De Gaarden: een nieuwe richting in Gezonde Stedelijke Ontwikkeling
In de Haagse buurt De Gaarden vindt grootschalige herstructurering plaats. De plannen focussen vooral op de lange en middellange termijn, maar bewoners hebben nu behoefte aan een gezonde leefomgeving. “Hoe kan placetesting, als innovatieve praktijkgerichte aanpak, bijdragen aan het vormgeven van een gezonde stedelijke leefomgeving?” Placetesting kan de bewoners perspectief bieden en de betrokkenheid vergroten. Placetesting wordt ingezet om in een vroeg stadium behoeften te identificeren en de samenwerking tussen bewoners en professionals te bevorderen.
Doel
We streven met deze praktijkaanpak naar een model waarin stedelijke ontwikkeling en volksgezondheid meer hand-in-hand gaan. Buurtbewoners en lokale professionals zijn actief betrokken bij het hele proces; Vanaf het identificeren het signaleren van kansen, tot aan uitvoering en evaluatie. Door samen te werken met degenen die de buitenruimte gaan gebruiken volgens de principes van positieve gezondheid, geven we invulling aan plekken en routes die passen bij de behoeften van de gebruikers.
Aanpak/werkwijze
Het is een iteratief proces, waarin stappen meermalen doorlopen en aangepast kunnen worden. In stap 1 inventariseren we samen met inwoners de behoeften voor de buitenruimte en deze vertalen we naar passende interventies. Dit kunnen zowel fysieke aanpassingen zijn als de programmering van een plek of route. In stap 2 voeren we de interventies uit en evalueren we de impact door in gesprek te gaan en blijven. Draagt de interventie bij aan het doel? Moeten iets aangepast, verplaatst of uitgebreid worden? In stap 3 delen we de opgedane kennis en ervaring in beeldende vorm met bewoners en professionals.
Samenwerkingspartners
In dit project werkt GGD Haaglanden intensief samen met de gemeente Den Haag en woningcorporaties Haag Wonen en Staedion. Deze partners hebben al veel contacten in de wijk en dit project sluit aan bij leefbaarheidsprojecten in zowel de openbare ruimte als in bijvoorbeeld de binnentuinen. Provincie Zuid Holland, Haagse onderwijsinstellingen en twee Academische Werkplaatsen ondersteunen onder andere in onderzoek en kennisdeling. De belangrijkste partners in dit project zijn natuurlijke de inwoners van de wijk de Gaarden. Zij staan tenslotte centraal in het placetesting proces.
(verwachte) resultaten
De beoogde resultaten zijn tweeledig:
- Buurt: Een uitbreiding van actieve betrokkenheid van inwoners en partners in de wijk en vergroot gevoel van regie. De fysieke en programmatische interventies krijgen vaste vorm en de resultaten leveren input voor het uitwerken van het buitenruimteplan en maatschappelijke voorzieningen op buurtniveau.
- Proces: Een stappenplan en beeldverhaal, een inspirerend en eerlijk verhaal over anders werken en de waarde van ervaringskennis, met aandacht voor de belangen van en samenwerking met de buurt. Ervaring met het werken vanuit positieve gezondheid aan stedelijke ontwikkeling. Resultaten en geleerde lessen worden zo breed mogelijk gedeeld.