Mobiele menu

De groep als medicijn in spoor 2: Samen het wissel omzetten.

Het 2e spoor verloopt vaak moeizaam, groepsinterventies kunnen een innovatieve oplossing zijn. In het project ‘De Groep als Medicijn’ onderzoeken we de werkzaamheid van een groepsgebaseerde aanpak . We richten ons op de aanpak van Stichting De Krachtcentrale 013, waaraan we in het actieonderzoek veelbelovende groepselementen toevoegen. Zo leren we wat werkt, waarom en voor wie, bij het inzetten van groepsinterventies in 2e spoor, en ontwikkelen we een praktische en overdraagbare aanpak.

Doel

Het doel van ons onderzoek is om te leren wat van de groepsgebaseerde aanpak van Stichting De Krachtcentrale 013 voor wie waarom werkt en de aanpak tegelijkertijd waar mogelijk te versterken en verder te ontwikkelen tot een overdraagbare methodiek die in het brede veld van spoor 2 bruikbaar is. 

Aanpak/werkwijze

Het actieonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met werknemers, werkgevers, re-integratiebegeleiders en andere actoren, waarin we hun ervaringen, uitkomsten en perspectieven via mixed methods in kaart brengen en benutten om te komen tot de gewenste inzichten. Hierbij worden enkele best practices binnen groepsinterventies in re-integratie toegevoegd en geëvalueerd binnen het actieonderzoek, zoals de inzet van trialogen met de werkgever en begeleide intervisies tussen de zieke werknemers. Het onderzoek duurt 24 maanden. Als theoretisch kader worden de verandertheorie en het MAGI-model gebruikt. 

Samenwerkingspartners

Stichting De Krachtcentrale 013, werknemers, werkgevers, re-integratiebegeleiders en andere actoren.

Verwachte resultaten

We dragen bij aan de verbetering van de re-integratie 2e spoor, door:

  1. Kennis te ontwikkelen over wat werkt rondom de inzet van (een aanpak gebaseerd op) groepsinterventies voor deelnemers in het 2e spoor.
  2. De groepsgebaseerde aanpak binnen het onderzoek door te ontwikkelen tot een praktisch toepasbare en overdraagbare methodiek.

Hiermee voorzien we in inzichten en praktische handvatten om groepsinterventies op een kansrijke manier voor de doelgroep in te zetten. Op deze manier kan het bredere werkveld leren van inzichten rondom de inzet van groepsinterventies en dit in de eigen praktijk toepassen. 

Kenmerken

Projectnummer:
10490012310004
Looptijd: 26%
Looptijd: 26 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
Hilde van Ravenswaaij
Verantwoordelijke organisatie:
ZINZIZ