Mobiele menu

De handen ineen!

Huiselijk geweld is een complex probleem met een grote impact voor gezinnen. Daarom is een effectieve aanpak met goede onderlinge samenwerking tussen professionals cruciaal. Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden en De Haagse Hogeschool hebben onderzocht hoe zij de samenwerking tussen zorg, straf en bestuur het beste kunnen organiseren om duurzame veiligheid te realiseren.
Hiervoor is een participatief actieonderzoek opgezet, waarin relevante betrokken samen naar oplossingen voor dit probleem hebben gezocht. Dat heeft geresulteerd in twee concrete vernieuwingen. Ten eerste is de positie van cliënten versterkt. Er zijn structurele afspraken gemaakt over de deelname van cliënten aan overleg. Ter ondersteuning is een cliëntfolder gemaakt met uitleg over de rol en de werkwijze van het Zorg- en Veiligheidshuis. Ten tweede is een gespreksleidraad voor de gezamenlijke analyse en planvorming ontwikkeld. Deze leidraad brengt focus en structuur aan in de multidisciplinaire casuïstiekbesprekingen.

Dit project heeft de volgende producten opgeleverd:

Eindrapport 'De handen ineen!'

Infographic 'De handen ineen!'

Gespreksleidraad gezamenlijke analyse en planvorming

Informatiefolder cliënten Zorg- en Veiligheidshuis

Lees op de website van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden meer over het onderzoek.

Verslagen


Eindverslag

Huiselijk geweld is een complex probleem met een grote impact voor gezinnen. Daarom is een effectieve aanpak met goede onderlinge samenwerking tussen professionals cruciaal. Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden en De Haagse Hogeschool hebben onderzocht hoe zij de samenwerking tussen zorg, straf en bestuur het beste kunnen organiseren om duurzame veiligheid te realiseren. Hiervoor is een participatief actieonderzoek opgezet, waarin relevante betrokken samen naar oplossingen voor dit probleem hebben gezocht. Dat heeft geresulteerd in twee concrete vernieuwingen. Ten eerste is de positie van cliënten versterkt. Er zijn structurele afspraken gemaakt over de deelname van cliënten aan overleg. Ter ondersteuning is een cliëntfolder gemaakt met uitleg over de rol en de werkwijze van het Zorg- en Veiligheidshuis. Ten tweede is een gespreksleidraad voor de gezamenlijke analyse en planvorming ontwikkeld. Deze leidraad brengt focus en structuur aan in de multidisciplinaire casuïstiekbesprekingen.
In het onderzoek “De handen ineen” werken de Haagse Hogeschool en het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden samen met acht partners aan de verbetering van de aanpak van complexe huiselijk geweld zaken. Bij de start van het onderzoek is een startbeeld gemaakt van de huidige aanpak en ervaren succes- en belemmerende factoren. Dit startbeeld is gebaseerd op een kleine dossieranalyse en interviews met betrokken partners en (ex-) cliënten/ervaringsdeskundigen. Na bespreking met de betrokken partners zijn drie thema’s gekozen waarop de verbetering van de aanpak zich zou moeten richten, namelijk: - Versterken van de gezamenlijke analyse van de situatie - Versterken van de gezamenlijke planvorming en regievoering - Verhogen van cliëntbetrokkenheid in analyse en planvorming In de tweede helft van het onderzoek werkt de ontwikkelgroep deze thema’s verder uit en zal hiermee binnen de casuïstiek van het Zorg- en Veiligheidshuis geëxperimenteerd worden.

Augeo magazine ‘Vakmanschap versterken’

Wetenschappelijke kennis over de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld heeft grote waarde voor de werkvloer. Maar dan moet de kennis wel begrijpelijk en toegankelijk zijn. In de 3e onderzoeksspecial vertaalden we in 2023 samen met Augeo opbrengsten uit onderzoek naar de werkpraktijk. Ook van dit project verscheen een artikel in het magazine.

Lees hier het volledige artikel.

Kenmerken

Projectnummer:
10260022010006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. C. Bartelink MSc
Verantwoordelijke organisatie:
De Haagse Hogeschool