De impact van de anderhalvemetermaatregel op het psychosociaal welbevinden van mensen met een visuele beperking en mensen met doofblindheid: Effectieve oplossingen ontwikkeld vanuit een Human-Centered Design
Om verspreiding van het coronavirus in te perken is sinds maart 2020 de 1,5m-maatregel van kracht. Als gevolg hiervan ervaren ruim 300.000 blinden, slechtzienden en mensen met doofblindheid in Nederland beperkingen in hun dagelijkse activiteiten en onzekerheid bij het vragen van hulp aan anderen. Dit leidt tot angst, stress en een beperking van autonomie.
Het is van belang dat de 1,5m-samenleving ook voor deze doelgroep inclusief blijft. Vanuit een mensgerichte aanpak wordt samen met visueel en visueel-auditief beperkten gezocht naar effectieve oplossingen die aansluiten bij de psychosociale problemen die deze groep momenteel ervaart. Gedurende het ontwikkelproces staat de ervaringsdeskundigheid van de visueel en visueel-auditief beperkten centraal.
Het project is een samenwerking van Hogeschool Saxion, NHL Stenden, Windesheim, de Oogvereniging, Bartiméus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting en ervaringsdeskundigen uit de doelgroep, gericht op een inclusievere 1,5m-samenleving.
Verslagen
Eindverslag
Coronamaatregelen
Om verspreiding van het coronavirus in te perken waren verschillende coronamaatregelen ingevoerd. Als gevolg hiervan ervoeren ruim 300.000 blinden, slechtzienden en mensen met doofblindheid in Nederland beperkingen in hun dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen, reizen en online werken. Dit leidt tot angst, stress en beperking van autonomie. De inclusieve samenleving blijkt daarmee kwetsbaar.
Ervaringsdeskundigheid
Vanuit een mensgerichte aanpak is samen met visueel en visueel-auditief beperkten gezocht naar effectieve oplossingen die aansluiten bij de psychosociale problemen die deze groep ervoer. Daarbij is gestreefd naar oplossingen met een duurzaam karakter, die ook na de pandemie van kracht zijn. Gedurende het ontwikkelproces stond ervaringsdeskundigheid centraal.
Oplossingen
In samenwerking met ervaringsdeskundigen zijn twee oplossingen ontwikkeld: 1. richtlijnen voor een inclusieve en toegankelijke training in Geweldloze Communicatie, zodat men op constructieve wijze leert omgaan met negatieve reacties van anderen, en 2. richtlijnen voor inclusief online vergaderen, zodat men kan profiteren van het thuiswerken.
Samen met een panel bestaande uit 11 mensen met een visuele en visueel-auditieve beperking zijn de afgelopen maanden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Met deze onderzoeken is inzicht verkregen in de impact van de coronamatregelen op het psychosociaal welbevinden van mensen met een visuele en visueel-auditieve beperking. Deze inzichten zijn verkregen door het houden van individuele interviews, observaties, en creatieve groepssessies met het ervaringsdeskundigenpanel en andere experts. Hieruit kwam naar voren dat mensen met een visuele en visueel-auditieve beperking zich door hun beperking niet aan maatregelen kunnen houden, zoals 1,5m afstand houden tot anderen. Daarnaast zijn enkele panelleden negatief bejegend door anderen wanneer zij door hun beperking zich niet aan de coronamaatregelen konden houden. Men ervaart hierdoor onzekerheid, angst en stress. Op dit moment worden verschillende ideeën ontwikkeld die bijdragen aan het verbeteren van het psychosociaal welbevinden van mensen met een visuele en visueel-auditieve beperking als gevolg van de coronamaatregelen. Het komen tot de oplossingen wordt wederom in nauwe samenwerking met het ervaringsdeskundigenpanel gedaan.