De implementatie van 30 wijkprofielen in de regio Nijmegen
In het Consortium voor Wijkkennis (CvW) werken regionale instellingen betrokken bij zorg en welzijn in de wijk structureel samen aan het opbouwen, verdiepen en verspreiden van kennis. Deze kennis hebben zorgverleners, zorgverzekeraars en gemeenten nodig voor het realiseren van geïntegreerde zorg en welzijn in de wijk. De burgemeester van Nijmegen heeft aangegeven het consortium te willen ondersteunen en ook gevraagd een nulmeting rond transities in de wijken uit te voeren.
Doel en werkwijze
De gemeente Nijmegen, het Zorgkantoor VGZ en de Coöperatie VGZ werken al enkele jaren succesvol samen op het snijvlak van welzijn, ondersteuning, preventie en zorg. Deze partijen hadden hun samenwerking medio 2012 vastgelegd in een convenant dat eind 2014 afliep. Bureau ZorgmarktAdvies gaf inhoudelijke ondersteuning bij de ontwikkeling van een nieuw convenant. Daarin werd de structurele samenwerking, besluitvorming en de afstemming met stakeholders geborgd. De concrete lessen, ontwikkelde instrumenten en het proces zijn beschreven zodat andere regio’s kunnen profiteren van de kennis en ervaring die is opgedaan in de samenwerking met de gemeente Nijmegen en VGZ.
Samenwerking: regionaal platform
Koploperproject, Consortium van Wijkkennis, Regio Nijmegen op Eén lijn
Resultaat
Met dit actieonderzoek is de implementatie sinds eind 2013 in kaart gebracht van 35 wijkgezondheidsprofielen in de regio Nijmegen én 9 wijkprofielen die vanaf 2010 in de Kennisateliers in de eerste lijn waren opgesteld. Er wordt een overzicht gegeven van de activiteiten, die op basis van bespreking van een wijkprofiel met eerstelijns professionals en bewoners in de wijk zijn ontplooid.
Belangrijke implementatiefactoren zijn onderzocht met de 29 determinanten van het MIDI-model. In 1 jaar tijd is al ongeveer 1/3 van de profielen geïmplementeerd. Voor een aantal belangrijke determinanten zijn actiepunten ontwikkeld, zoals een implementatieplan om de procedurele helderheid voor gebruik van de wijkgezondheidsprofielen te verbeteren en het inzetten van meerdere coördinatoren/aanjagers om met de profielen te werken. Om het eigenaarschap voor de wijkprofielen te versterken is het actieplan besproken en vastgesteld in het bestuurlijk overleg van Nijmegen Op Eén Lijn.
Verslagen
Eindverslag
Met dit actie-onderzoek is de implementatie in kaart gebracht van 35 wijkgezondheidsprofielen in de regio Nijmegen over het afgelopen jaar én 9 wijkprofielen die eerder al in het kader van de Kennisateliers in de eerste lijn waren opgesteld. Belangrijke implementatiefactoren zijn onderzocht volgens de 29 determinanten van het MIDI model.Ook zijn er actiepunten ontwikkeld.
In één jaar tijd is al ongeveer een derde van de profielen geïmplementeerd en zijn er veel activiteiten ontplooid (o.a. bijscholing, signaleringskaarten, uiteenlopende sociale en fysieke activiteiten). Verschillende determinanten zoals timing, procedurele helderheid, en juistheid van de cijfers, zijn tijdens verschillende fasen van het implementatieproces van invloed.
Voor een aantal belangrijke determinanten zijn actiepunten ontwikkeld, zodat (met name) de procedurele helderheid omtrent het gebruik van de wijkgezondheidsprofielen verbetert. Zo zal er een implementatieplan ontwikkeld worden met daarin suggesties hoe met de verschillende determinanten kan worden omgegaan, komen er meerdere coördinatoren/aanjagers om met de profielen te werken en wordt het eigenaarschap voor het werken met wijkprofielen versterkt door het actieplan te bespreken en vast te stellen in het bestuurlijk overleg van Nijmegen Op Eén Lijn.