De inzet van de Specialistisch Ondersteuner Jeugd (SOJ) in de JGZ: integrale versterking van de nulde en eerste lijn
Verbinding en signalering verbeteren tussen diverse zorgprofessionals met de SOJ en de GW
De inzet van een Specialistisch Ondersteuner Jeugdgezondheidszorg (SOJ) in de JGZ in Nijmegen en de gedragswetenschapper jeugd (GW) ter ondersteuning van huisartsen in Renkum stonden in dit project centraal. Het betreft innovatieve werkwijzen met als doel de verbinding tussen professionals en de signalering en verwijzing van psychosociale - en gezinsproblematiek in de basiszorgvoorzieningen te verbeteren.
De SOJ/GW vervullen drie taken:
1. verbinding maken in de vierhoek (JGZ, sociaal wijkteam (SWT), huisarts en jeugd-GGZ);
2. triageren en toeleiding naar passende ondersteuning;
3. ouders en jeugdigen (0-18 jaar) kortdurend begeleiden.
De initiatieven in beide gemeenten verschilden aanmerkelijk qua aard en inhoud. Deze zijn daarom los van elkaar onderzocht en beschreven. In totaal is ongeveer 2/3 van de jeugdigen door SOJ/GW doorverwezen naar andere ondersteuning. Het betrof voor ongeveer de helft verwijzingen naar generalistische basis of specialistische GGZ. De belanghebbenden (ouders, onderwijs, huisartsen, JGZ, SWT, jeugd-GGZ) bleken positief over de SOJ/GW en zien de meerwaarde.
Het is niet mogelijk om op basis van de resultaten uitspraken te doen over de effectiviteit of een blauwdruk te geven voor verdere implementatie. Wel zijn enkele aandachtspunten geformuleerd voor een brede implementatie.
Producten
Auteur: Klein Velderman, M.
Auteur: Raaijmakers, F., & Klein Velderman, M.
Magazine: TSG Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen
Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s12508-020-00270-y
Auteur: Theunissen, M.H.C., Bezem, J., Reijneveld, S.A., & Klein Velderman, M.
Magazine: European Journal of Pediatrics
Auteur: Theunissen, M.H.C., Dijkshoorn, J.J., & Klein Velderman, M.
Magazine: Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen
Verslagen
Eindverslag
In dit project staat de inzet van een Specialistisch Ondersteuner Jeugd (SOJ) in de JGZ centraal. De SOJ betreft een veelbelovende innovatieve werkwijze die mogelijk kan zorgen voor verbinding tussen professionals (o.a. JGZ, huisarts, sociaal wijkteam, onderwijs, jeugd-GGz), en de signalering en verwijzing van psychosociale problemen door de JGZ kan verbeteren. De werkwijze bestaat reeds in enkele gemeenten in de huisartsenzorg (daar SOH genoemd; Specialistisch Ondersteuner voor de Huisarts). Deze werkwijze wordt uitgebreid naar de JGZ.
De SOJ richt zich op psychosociale- en gezinsproblematiek bij jeugdigen van 0 t/m 18 en vervult drie taken:
a) verbinding maken tussen JGZ, sociaal wijkteam, huisarts, onderwijs en jeugd-GGz;
b) screeningsdiagnostiek, probleemverheldering, triageren en toeleiding naar passende psychosociale ondersteuning en gezinshulp;
c) ouders en jeugdigen kortdurend begeleiden (incl. overbruggingszorg).
Het doel van het onderhavige project betreft het doorontwikkelen, beschrijven en evalueren van deze innovatieve werkwijze in de JGZ.