Mobiele menu

De Kwekerij: een Leidse proeftuin voor een nieuwe aanpak van diabetes type 2 door burgers via leefstijl en peercoaching.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een burgerinitiatief met een online community van mensen met diabetes type 2 die elkaar ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Hier bundelen zij hun kracht met Stichting Vitality club, een burgerinitiatief van mensen door het hele land die met behulp van peercoaching samen bewegen.

Doel

In het project ‘de Kwekerij’ zullen burgers elkaar ondersteunen om met een gezonde leefstijl meer grip te krijgen op hun diabetes.

Aanpak

In WP 1 zal Leyden Academy de interventie ontwikkelen in co-creatie met burgers. Patiënten zullen leren wat het effect is van voeding en leefstijl op hun bloedsuikers en andere parameters. In WP 2 levert Quli de PGO waarmee mensen grip krijgen op hun data en dit veilig kunnen delen en wordt een portal ontwikkeld dat toegang biedt tot belangrijke wetenschappelijk onderbouwde informatie over leefstijl. In WP 3 zal het LUMC patiënten naar de kwekerij verwijzen en samen met burgers het effect onderzoeken.

Verwachte resultaten

Uiteindelijk ontstaat een bewezen effectief zelforganiserend burgerinitiatief dat mensen met diabetes coacht in gezonde leefstijl.

Kenmerken

Projectnummer:
404270598011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. D. van Bodegom
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden Universitair Medisch Centrum