Mobiele menu

De mens zien met Demenzien: actieonderzoek ter verbetering van de waardigheid en het welbevinden van mensen met dementie middels een interventie ter ondersteuning van de relaties tussen cliënten, mantelzorgers en professionals.

Achtergrond 

Mensen met dementie worden steeds afhankelijker van anderen, maar willen óók eigen keuzes blijven maken. Mantelzorgers en zorgverleners willen zorgen voor welbevinden en waardigheid van de persoon met dementie, maar zij weten niet goed hoe. Demenzien is een methode die hierbij kan helpen.

Doel

De methode Demenzien toepassen en leren hoe dit bijdraagt aan betere relaties tussen de bewoner, naaste en zorgverlener. 

Aanpak

Onderzoekers, zorgverleners, mantelzorgers en mensen met dementie werken samen in verbeterteams. Zij gebruiken Demenzien en bespreken systematisch hun ervaringen hiermee. Zo wordt Demenzien aangepast en maken we een duidelijke handleiding en scholing.

Het project bestond uit 3 fases:

Fase 1: Interviews met zorgverleners en naasten over persoonsgerichte communicatie. 
Fase 2: Verpleeghuizen passen Demenzien op verschillende manieren toe en er werd onderzocht wat dit opgeleverde. 
Fase 3: Verspreiden van resultaten en lessen uit het project. 

Resultaten

  1. Een artikel over persoonsgerichte zorg
  2. Een werkconferentie
  3. Een publieksbrochure
  4. Een scholingsmodule (MBO/HBO niveau)
  5. Een kennisclip

Demenzien toepassen kostte veel tijd en was ingewikkeld. Er zijn daarom aanbevelingen gedaan om Demenzien te verbeteren. Er is tijd en ruimte nodig voor zorgverleners om met Demenzien te experimenteren. Bekijk bij het kopje producten de folder met daarin alle resultaten van dit onderzoek. 

Kenmerken

Projectnummer:
639003913
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Groen - van de Ven
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Windesheim