Mobiele menu

De Ondersteunende Keten: samenwerken aan therapietrouw

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn veel voorkomende aandoeningen waarbij door goed geneesmiddelengebruik verergering van de ziekte kan worden voorkomen. De behandeldoelstellingen worden regelmatig niet gehaald doordat medicatie anders wordt gebruikt dan is voorgeschreven. Voor de bevordering van therapietrouw was nog geen multidisciplinaire aanpak ontwikkeld.

Studie

In de Proeftuin Therapietrouw Amsterdam is geïnventariseerd wat er nodig is om een bewezen effectieve interventie voor mensen met hart- en vaatziekten succesvol te implementeren. De interventie telt verschillende stappen: van opsporing en triage naar concrete actie richting patiënt of zijn naaste(n).

Resultaten

522 patiënten die moeite hebben met therapietrouw krijgen proactieve begeleiding van de apotheker. 51% heeft een interventiegesprek gehad met een apotheekmedewerker. 7% is doorgestuurd naar de behandelend arts, POH of verpleegkundige. Bij 42% bleek een gesprek (nog) niet nodig of was dit onmogelijk, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing.
Patiënten waarderen deze nieuwe vorm van zorg en voelen zich gezien en gehoord. Zorgverleners hebben meer zelfvertrouwen in het voeren van lastige gesprekken met patiënten. Ze ervaren dat de band tussen apotheekmedewerker en patiënt is verstevigd.
De resultaten van de proeftuin zijn verwerkt in het Draaiboek Bevorderen Therapietrouw. Dit draaiboek is beschikbaar voor alle apothekers die daar belangstelling voor hebben.
 

Samenvatting bij start

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn veel voorkomende aandoeningen waarbij door goed geneesmiddelengebruik verergering van de ziekte kan worden voorkomen. De behandeldoelstellingen worden regelmatig niet gehaald doordat medicatie anders wordt gebruikt dan is voorgeschreven. Voor de bevordering van therapietrouw is nog geen multidisciplinaire aanpak ontwikkeld. 

Wat gebeurt er in de proeftuin

In de proeftuin worden mensen met HVZ gestructureerd begeleid bij het gebruik van hun medicatie.
In zeven maanden sporen apothekers minstens 500 'ontrouwe' patiënten op, wordt triage uitgevoerd en indien nodig een vervolgactie ondernomen door een betrokken zorgverlener. 

Verwachte uitkomst

De proeftuin wil laten zien welke factoren bepalend zijn voor een succesvolle implementatie van een gestructureerde monitoring onder uiteenlopende omstandigheden, zoals die zich in de grootstedelijke praktijk voordoen.

Kenmerken

Projectnummer:
848024023
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M. Maier
Verantwoordelijke organisatie:
Sigra