De PENG-studie: evaluatie en implementatie van pijnstilling middels PEricapsular Nerve Group blokkade (PENG) in de palliatieve zorg voor kwetsbare ouderen met een heupfractuur
Heupfracturen komen veel voor bij ouderen en kunnen een teken zijn van verslechterende fysieke conditie. Een operatie is de hoeksteen van curatieve behandeling, ook als patiënten nadien niet meer geheel herstellen. Echter, bij zeer kwetsbare patiënten kan een heupfractuur het begin van het levenseinde inluiden. Zo sterft 10% van de ouderen met een heupfractuur in de 1e maand na die fractuur.
Passende zorg voor deze patiënten kan daarom ook Palliatief Niet-Operatief Management (PNOM) zijn. In de FRAIL-HIP studie werd aangetoond dat PNOM voor een selecte groep patiënten een passende behandeloptie is: patiënten en naasten konden samen met hun behandelaar een behandeling kiezen die aansloot bij de behandeldoelen van de patiënt. Helaas bleek ook dat pijnstilling vaak onvoldoende was in de groep die niet werd geopereerd. Dat biedt ruimte voor verbetering voor deze groep patiënten.
Doel
De meest gebruikte pijnstilling in de palliatieve en terminale fase is systemische analgetica (opiaten), soms in combinatie met slaapmedicatie (benzodiazepines). Dit kent echter veel nadelen, waaronder sedatie, delier en obstipatie. Een recente ontwikkeling in de anesthesie is het PEricapsular Nerve Group (PENG) blok. De bewijskracht voor toepassing bij PNOM met behulp van effectiviteit en winst in kwaliteit van leven en sterven bij kwetsbare patiënten met PNOM moet nog worden versterkt. Met deze interventie kunnen we PNOM-patiënten effectievere pijnstilling bieden, met minder ongewenste symptomen.
Aanpak/werkwijze
In dit project uniformiseren we de werkwijze in Nederland bij deze groep patiënten. Dit doen we door onderwijs te geven aan zorgverleners en materialen te ontwikkelen die het makkelijker maken om de techniek te gaan gebruiken, zoals patiëntinformatiefolders, instructievideo’s, protocollen, et cetera.
Met wetenschappelijk onderzoek gaan we de effectiviteit van PENG onderzoeken. Wij onderzoeken hoe patiënten en hun omgeving PENG ervaren als ze hun heup hebben gebroken en kiezen voor palliatieve behandeling. Op basis van anatomie en ervaring uit de kliniek vermoeden we dat de techniek voor bepaalde typen heupfracturen beter werkt. Met het onderzoek willen we daarom ook inzicht krijgen in de effectiviteit bij verschillende patiënten. Tenslotte willen we inzicht verkrijgen in de factoren die invloed hebben op de landelijke implementatie van PENG. Bijvoorbeeld kansen en belemmeringen voor het in de praktijk brengen van PENG in Nederland, maar ook andere factoren, zoals kosten.
Samenwerkingspartners
We gaan samenwerken met het Antoniusziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, RadboudUMC, Rijnstate, ErasmusMC, Zuyderland en GITP.
Verwachte resultaten
Na het uitvoeren van dit project weten we welke patiënten in de laatste levensfase we PENG kunnen aanbieden en bij welke type heupfractuur. Daarmee kunnen we deze patiënten betere pijnstilling en kwaliteit van leven en sterven bieden. Ook starten we de implementatie van PENG in Nederland. Dat betekent dat de komende 2 jaar ongeveer 10% van de patiënten met heupfractuur in Nederland in veel ziekenhuizen de keuze voor niet opereren krijgen. Door een protocol voor PENG block versneld met deze studie te ontwikkelen en te implementeren, willen we voorkomen dat er verdere praktijkvariatie ontstaat en dat patiënten goede pijnstilling in de terminale fase wordt onthouden.
De meest gebruikte pijnstillers voor heupfracturen brengen vaak ongewenste bijwerkingen met zich mee. Ook kunnen patiënten ondanks de tabletten/pleisters nog steeds veel pijn ervaren. In een blog vertellen projectleider Hanna Willems en penvoerder Henk Jan Schuijt hoe PENG block de oplossing voor pijnverlichting kan zijn.
Symptoombehandeling in de palliatieve fase
Dit onderzoek financieren we vanuit ons programma Palliantie. Met het programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Goed onderbouwde interventies om symptoomlast te verminderen tot een voor de patiënt acceptabel niveau dragen aan die kwaliteit bij. Lees meer op ons thema symptoombehandeling in de palliatieve fase.