De praktische uitvoering van het beleid ten aanzien van vrouwelijke genitale verminking en de behoeften en wensen van de doelgroep
Vrouwelijke genitale verminking (VGV) of meisjesbesnijdenis is strafbaar in Nederland. In 2010 is landelijk de Nederlandse ketenaanpak tegen VGV geïmplementeerd die op drie pijlers gebaseerd is: 1) preventie, 2) medische (na)zorg, en 3) veiligheidszorg en wetshandhaving. Dit project is uitgevoerd in de regio’s Amsterdam-Amstelland en Gelderland-Zuid en in nauwe samenwerking met professionals uit de praktijk, sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen.
Door de onderzoeken zijn inzichten verkregen in knelpunten in de samenwerking tussen ketenpartners en zorg en hulp aan vrouwen die besneden zijn. Daarnaast is inzicht verkregen in ervaringen van de doelgroep met zorg en hulp ten aanzien van VGV. Bovendien heeft het project geresulteerd in een prioriteitenplan dat tijdens een invitational conference is opgesteld door professionals uit de praktijk, sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen. Geprioriteerde thema’s zijn:
- Sleutelpersonen
- Kennis over VGV en samenwerkingspartners
- VGV bespreken
Lees hier het volledige verslag van de invitational conference.
We spraken projectleider Vina Slev in dit interview over het project.
Producten
Auteur: Deelnemers van de interactieve bijeenkomst over meisjesbesnijdenis van 23 september 2022.
Auteur: Vina Slev (GGD Amsterdam)
Auteur: Vina Slev (GGD Amsterdam) en Ramin Kawous (Pharos)
Link: https://youtu.be/KZzTGNIoT7k