De rol van hulpmiddelen voor mensen met een functiebeperking in mechanismen van in- en uitsluiting
Verslagen
Eindverslag
Hulpmiddelen zoals een hoortoestel of rollator zijn in eerste instantie bedoeld om praktische problemen mee op te lossen. Het idee is dat iemand met behulp van een hulpmiddel zo normaal mogelijk kan functioneren. De praktijk is vaak ingewikkelder. Sterker nog, soms kan een hulpmiddel uitsluiting juist bevorderen. Een hulpmiddel als de rollator of hoortoestel kan door het imago van ‘gehandicapt-zijn’ of ‘ouderdom’ iemand juist tot een buitenstaander maken, ondanks dat diegene zich nu veel beter kan verplaatsen of beter kan horen.
In dit onderzoek beschouwen we ‘gehandicapt-zijn’ niet als iets dat vaststaat of duidelijk afgebakend is.
Er is sprake van een glijdende schaal tussen goed kunnen en niet kunnen, met daartussen allerlei grijstinten. in de praktijk wordt die schaal vaak in tweeën geknipt. Dan ontstaat er plots een strikt onderscheid tussen mensen met en zonder functiebeperking. Hulpmiddelen spelen hierin een rol, maar hoe?
Tegen deze achtergrond onderzoeken wij op welke manieren hulpmiddelen een rol spelen in het dagelijks leven van gebruikers. Dit doen we met behulp van biografische interviews met gebruikers van vier hulpmiddelen: hoortoestellen, rollators, armprothesen en incontinentiemateriaal.