De waardenworkshop: doorontwikkeling, evaluatie en implementatie in werkpraktijk en onderwijs
Professionals worden in hun werk versterkt wanneer ze met andere professionals of collega’s uitwisselen over de motivatie en waarden van waaruit zij hun werk doen. De werkplaats KeTJAA ontwikkelde een instrument waarmee professionals dit kunnen doen: de waardenworkshop. Deze workshop helpt om het werk samen richting te geven, met betere ondersteuning van jongeren op plekken waar deze professionals werken als uitkomst. Met de VIMP wil de werkplaats KeTJAA de waardenworkshop daarom verder ontwikkelen en breder inzetten.
Doel
De doelstelling van het VIMP-project is om de waardenworkshop door te ontwikkelen, evalueren en implementeren in de werkpraktijk en het onderwijs. De focus ligt hierbij op het breder inzetten en inzetbaar maken van de workshop. Zowel voor professionals en docenten in het jongerenwerk, straathoekwerk, MBO jeugdteam en hoger onderwijs. Als ook voor de opleiding van toekomstig professionals, specifiek bij studenten Social Work en Pedagogiek.
Aanpak/werkwijze
Om het projectdoel te halen doorloopt de werkplaats 3 fasen. De eerste fase omvat het doorontwikkelen van het instrument naar een workshop voor het werkveld en de opleidingen. Hierbij wordt ook nagedacht over de vraag hoe de workshop te evalueren. In de tweede fase wordt de workshop minimaal 5 keer uitgevoerd en geëvalueerd: 2 keer bij studenten Social Work/Pedagogiek; 1 keer op de hogeschool bij een team van docenten/ondersteuners van studenten; 1 keer op het MBO bij het MBO jeugdteam; en 1 keer bij perMens. In de laatste fase staat het overdraagbaar maken en inbedden van de workshop centraal.
Samenwerkingspartners
De werkplaats KeTJAA voert het project uit. Met Marjolijn Distelbrink, werkzaam bij het Verwey-Jonker Instituut, als projectleider. In het project wordt samengewerkt met praktijkprofessionals, opleidingen, docenten (HBO, MBO), studenten en onderzoekers. Betrokken organisaties zijn onder andere het Verwey-Jonker Instituut, perMens, Hogeschool Inholland en Hogeschool Arnhem Nijmegen.
Verwachte resultaten
Naar verwachting leidt dit VIMP-project tot een grote inzetbaarheid en toepasbaarheid van de waardenworkshop. Deze stelt professionals in staat om uit te wisselen over de waarden van waaruit zij hun werk doen, en helpt om het werk samen richting te geven. Dit draagt uiteindelijk bij een betere ondersteuning van de jongeren die worden begeleid of geholpen door deze professionals.
De resultaten worden begin 2025 verwacht.