De werkrelatie met multi-probleemgezinnen en de rol van gehechtheid van behandelaren
Multi-probleemgezinnen kampen met problemen op meerdere terreinen in hun leven. Er is nog weinig bekend over wat er werkt in de behandeling van deze gezinnen.
Onderzoek
Binnen een klinische populatie van multi-probleemgezinnen op de afdelingen Gezinspsychiatrie van Yulius en GGZ Drenthe is de werkrelatie onderzocht en hoe deze samenhangt met behandeluitkomsten. Tevens is onderzocht of gehechtheid van behandelaren van invloed is op de werkrelatie en behandeluitkomsten.
Resultaten
Uit het onderzoek kwam naar voren dat:
- Gezinnen na de behandeling minder psychopathologische problemen en problemen in het gezinsfunctioneren ervaren;
- Ouders gedurende de behandeling meer vertrouwen kregen in hun behandelaar en zichzelf;
- De gehechtheid van behandelaren van invloed is op de kwaliteit van de werkrelatie zoals ouders deze ervaren;
- Functioneren van het gezin bepalend is voor of zij een goede werkrelatie met hun behandelaren kunnen opbouwen en hoeveel behandelaren in de werkrelatie investeren.
Producten
Auteur: L. Gudde, C. Rijnberk, D. Beijer & S. Robbers
Auteur: M.M. Overbeek, C. Rijnberk, L. Gudde, S. Robbers, D. Beijer, A. Maras
Auteur: L. Gudde, C. Rijnberk, D. Beijer & S. Robbers
Auteur: L. Gudde, C. Rijnberk, D. Beijer & S. Robbers
Auteur: L. Gudde, C. Rijnberk, D. Beijer, M. Overbeek, S. Robbers & A. Maras
Auteur: L. Gudde, C. Rijnberk & M. Koper
Verslagen
Eindverslag
Multi-probleemgezinnen kampen met problemen op meerdere terreinen in hun leven. Er is nog weinig bekend over wat er werkt in de behandeling van deze gezinnen. Binnen een klinische populatie van multi-probleemgezinnen op de afdelingen Gezinspsychiatrie van Yulius en GGZ Drenthe is de werkrelatie onderzocht en hoe deze samenhangt met behandeluitkomsten. Tevens is onderzocht of gehechtheid van behandelaren van invloed is op de werkrelatie en behandeluitkomsten.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat: 1) Gezinnen na de behandeling minder psychopathologische problemen en problemen in het gezinsfunctioneren ervaren; 2) Ouders gedurende de behandeling meer vertrouwen kregen in hun behandelaar en zichzelf; 3) De gehechtheid van behandelaren van invloed is op de kwaliteit van de werkrelatie zoals ouders deze ervaren; 4) Functioneren van het gezin bepalend is voor of zij een goede werkrelatie met hun behandelaren kunnen opbouwen en hoeveel behandelaren in de werkrelatie investeren.
Binnen de afdelingen Gezinspsychiatrie van Yulius en GGZ Drenthe loopt sinds 1 december 2014 een grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van de werkrelatie met multi-probleemgezinnen en in hoeverre deze samenhangt met behandeluitkomsten. In april 2015 zijn hiervoor de eerste gezinnen en behandelaren benaderd om deel te nemen. Deelname houdt onder andere in dat er op een aantal momenten vragenlijsten moeten worden ingevuld en dat gesprekken tussen behandelaren en gezinnen worden gefilmd. Tot en met de zomer van 2016 zullen wij gezinnen blijven includeren voor het onderzoek, waarna de gegevens geanalyseerd zullen worden en de uitkomsten zullen worden verspreid. We zijn hard bezig om zoveel mogelijk vragenlijsten en video-opnamen te verkrijgen. We gaan er vanuit dat de uitkomsten veel kennis zullen opleveren over wat werkt in de behandeling van multi-probleemgezinnen. Deze kennis is erg belangrijk voor de Gezinspsychiatrie maar bijvoorbeeld ook voor behandelaren in wijkteams die met moeilijke gezinnen te maken hebben.