De werkzaamheid van lokaal-integraal beleid. Overzicht van de vragen uit de praktijk, de antwoorden in de literatuur, en de kansen voor verder onderzoek.
Projectomschrijving
Vraagstuk Lokaal integraal beleid krijgt een steeds belangrijkere plaats binnen de publieke gezondheidszorg. Door vanuit de gezondheidssector met andere sectoren en partijen samen te werken, kunnen ook maatschappelijke en fysieke determinanten van gezondheid worden aangepakt. Het bewijs van de werkzaamheid is echter nog zeer fragmentarisch. Gerichte sturing aan verder onderzoek is nodig.
Onderzoek Dit project wilde met een verkennende studie bijdragen aan prioritering van Nederlands onderzoek naar de werkzaamheid van lokaal integraal gezondheidsbeleid, mede voortbouwend op URBAN40 en LOCAL50.
Uitkomst Niet alle praktijkvragen kunnen worden beantwoord op basis van wetenschappelijke literatuur. Er is behoefte aan onderzoek naar succesfactoren in het beleidsproces, zoals integrale samenwerking, burgerparticipatie en het borgen van beleidsresultaten. En er zijn veel vragen over de werkzaamheid van het beleidsproces in termen van zowel ‘output’ (concrete maatregelen) als ‘impact’ (betere participatie en volksgezondheid).
Producten
Auteur: Moniek C.M. de Goeij, Anton E. Kunst, Karien Stronks
Link: https://www.loketgezondleven.nl/sites/default/files/
Verslagen
Eindverslag
Lokaal-integraal beleid krijgt een steeds belangrijkere plaats binnen de publieke gezondheidszorg. Binnen dit beleid wordt vanuit de gezondheidssector met andere sectoren en partijen samengewerkt om ook maatschappelijke en fysieke determinanten van gezondheid aan te pakken. Verwacht wordt dat een dergelijke aanpak uiteindelijk zal leiden tot grotere verbeteringen in de volksgezondheid.
Het beschikbare bewijs over de werkzaamheid van lokaal-integraal beleid is op dit moment helaas zeer fragmentarisch. Dit grote tekort aan bewijs maakt het urgent om gericht sturing te geven aan verder onderzoek op dit terrein. Het doel van dit project is om een bijdrage te leveren aan prioritering van Nederlands onderzoek naar de werkzaamheid van lokaal-integraal gezondheidsbeleid.
Allereerst hebben wij verkend welke vragen over lokaal-integraal beleid leven in de praktijk van de publieke gezondheidszorg in Nederland. Vervolgens hebben wij een overzicht gemaakt van relevant bewijs uit recent Nederlands en internationaal onderzoek. Ten slotte hebben wij de kansen geïnventariseerd om deze vragen te beantwoorden in toekomstig Nederlands onderzoek.