Mobiele menu

De Wijkverpleegkundige als zichtbare schakel in de Akkers Spijkenisse: De wijkzuster als spil in de wijk!

In de wijk De Akkers in Spijkenisse bereiken zorg- en hulpverleners niet alle bevolkingsgroepen. Een aantal burgers vraagt niet om zorg, terwijl ze dat wel nodig hebben. 3 wijkverpleegkundigen (1,33 fte) moeten daarin verandering brengen.

Doel

Dat alle wijkbewoners tijdig de juiste zorg en hulpverlening krijgen, zodat zij zich gezonder gaan voelen. Concreet moet 10% van de inwoners zich na het project gezonder voelen. Hierdoor worden ze uiteindelijk minder afhankelijk van zorg.

Werkwijze

De wijkverpleegkundige kreeg de ruimte om zorgvragers actief op te sporen, te ondersteunen en te verwijzen. Ze was een zichtbaar en toegankelijk aanspreekpunt en adviseerde inwoners actief over zaken die goed zijn voor hun gezondheid. Daarnaast was ze de spil in het netwerk van zorg, wonen en welzijn. Zo kon ze snel de juiste hulp voor inwoners organiseren.

Resultaten

In de wijk komen de hulpverleners steeds dichter tot elkaar. Door als wijkverpleegkundige de schakel te zijn tussen de diverse organisaties/hulpverleners. Door met elkaar intensief samen te werken kan er overlap worden voorkomen en weten we van elkaar welke hulp er aan de bewoners wordt geboden wat mede kostenbesparend is. Door met elkaar duidelijk en bijtijds afspraken te maken kunnen er eventuele calamiteiten worden voorkomen en kan de hulpvraag misschien minder intensief zijn. De wijkverpleegkundig is makkelijk te bereiken en maakt het dus voor de bewoners makkelijker om een beroep op haar te doen. Het gaat niet alleen om het verlenen van zorg, maar het geven van advies kan een hoop voorkomen.

Verslagen


Eindverslag

In de wijk de Akkers komen de hulpverleners steeds dichter tot elkaar. Door als wijkverpleegkundige de schakel te zijn tussen de diverse organisaties/hulpverleners. Door met elkaar intensief samen te werken kan er overlap worden voorkomen en weten we van elkaar welke hulp er aan de bewoners wordt geboden wat mede kostenbesparend is. Door met elkaar duidelijk en bijtijds afspraken te maken kunnen er eventuele calamiteiten worden voorkomen en kan de hulpvraag misschien minder intensief zijn. De wijkverpleegkundig is makkelijk te bereiken en maakt het dus voor de bewoners makkelijker om een beroep op haar te doen. Het gaat niet alleen om het verlenen van zorg, maar het geven van advies kan een hoop voorkomen.

Kenmerken

Projectnummer:
206010034
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. van der Jagt
Verantwoordelijke organisatie:
Careyn Zorg Thuis
Afbeelding

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.