De wijkverpleegkundige als Zichtbare schakel voor een gezonde buurt
Doel
Omring Thuiszorg wilde via dit project kwetsbare burgers bereiken, zodat zij gezonder worden, meer regie over hun leven krijgen en meer levensvreugde ervaren.
Werkwijze
Daarom zijn in verschillende achterstandswijken in Den Helder, Hoorn en Medemblik 12 wijkverpleegkundigen extra aangesteld. Zij werken vanuit een klein zorgteam dicht bij de cliënt. Naast verpleegkundige taken signaleren zij of cliënten behoefte hebben aan ondersteuning en helpen zij problemen te voorkomen (preventie). Vaak doen zij dit met huisbezoeken, waarvoor geen indicatie nodig is. Zo nodig verwijzen ze mensen naar andere diensten of hulpverleners. Op die manier zorgen de wijkverpleegkundigen voor een stevig sociaal netwerk rond de cliënt. Ze doen dit door allerlei mensen binnen een wijk met elkaar te verbinden. Zo zijn zij de schakel tussen cliënt, huisarts, welzijnsmedewerkers, gemeente, de woningbouwvereniging en anderen die kunnen helpen. Vaak verwijzen deze organisaties kwetsbare burgers ook weer door naar de wijkverpleegkundigen.
Resultaten
Waar nodig is de sociale steunstructuur van de cliënt versterkt. De wijkverpleegkundigen hebben de bestaande contacten versterkt met ketenpartners uit de eigen wijk op gebied van wonen, welzijn, zorg en gemeente. Op onderdelen heeft dit geleid tot structureel overleg en samenwerking. Zowel in regio West-Friesland als in de Kop van Noord-Holland zijn afspraken gemaakt met de regionale huisartsenorganisaties om, al dan niet lokaal, de zorg rondom kwetsbare ouderen te verbeteren. Dit gebeurt door samenwerking tussen de huisarts, praktijkondersteuner, overige ketenpartners en de wijkverpleegkundigen van Omring Thuiszorg te intensiveren. Gemeente Den Helder en Hoorn hebben besloten het project Zichtbare Schakel in 2013 te continueren.
Producten
Link: http://www.zonmw.nl
Auteur: Caroline Hamrath
Magazine: Nursing