De wijkverpleegkundige voor een gezonde Boswijk Zuid
In Boswijk Zuid in Lelystad wonen in verhouding veel bewoners met overgewicht die weinig bewegen. Bovendien komt bijna 15% van alle meldingen van vervuiling, verwaarlozing, mishandeling, dreigende huisuitzetting en overlast uit deze wijk. Vaak gaat het om mensen die geen contact willen met zorgverleners (zorgmijders).
Doel
De inzet van wijkverpleegkundigen (0,88 fte) als zichtbare schakels had tot doel om bewoners met gezondheidsklachten en een ongezonde leefstijl te bereiken en te motiveren tot deelname aan gezondheidsprogramma’s. Een ander doel was het opsporen van zorgmijders en het toeleiden van hen naar de juiste ondersteuning.
Werkwijze
Om buurtbewoners te bereiken gingen de wijkverpleegkundigen onder andere op huisbezoek en hielden ze een laagdrempelig spreekuur in het buurthuis. Ze werden een bekend en toegankelijk aanspreekpunt in de wijk. Daarnaast waren ze de verbindende schakel tussen bewoners en zorg- en hulpverleners.
Resultaten
De interventies van de wijkverpleegkundigen bestonden vooral uit het geven van voorlichting en advies, praktische ondersteuning, afstemming met hulpverlening en toeleiding naar juiste hulp en instanties. Naast individuele contacten waren de zichtbare schakels ook betrokken bij het geven van groepsvoorlichting en waren zij betrokken bij themadagen en andere activiteiten die in de wijk werden georganiseerd. Op hun initiatief wordt een beweeggroep opgericht voor mensen met fysieke beperkingen onder leiding van een fysiotherapeut. Inmiddels zijn op initiatief van de gemeente sociale wijkteams opgericht waarin de zichtbare schakels participeren.