Mobiele menu

De wijkverpleegkundige voor een gezonde Zuiderzeewijk

In Zuiderzeewijk in Lelystad hebben veel bewoners een lage sociaal-economische status en er wonen veel niet-westerse allochtonen (37%). Het aantal mensen met een gezondheidsrisico, zoals overgewicht en psychosociale problemen, is in verhouding hoog. Bovendien komt bijna 20% van alle meldingen van vervuiling, verwaarlozing, mishandeling, dreigende huisuitzetting en overlast, uit deze wijk. Deze mensen accepteren vaak geen zorg meer.

Doel

Om bewoners met gezondheidsrisico’s te bereiken en te motiveren mee te doen aan preventieprogramma’s (bewegen, stoppen met roken en dergelijke). Daarnaast wilden wijkverpleegkundigen ‘zorgmijders’ opsporen en toeleiden naar zorg. Het streven was om bij minimaal 50% deze doelen te behalen door de inzet van wijkverpleegkundigen (0,62 fte) als zichtbare schakels.

Werkwijze

Om bewoners te bereiken, gingen zij op huisbezoek en hielden een laagdrempelig spreekuur in het buurthuis. Daarnaast zorgden de wijkverpleegkundigen dat ze bekend en gemakkelijk aanspreekbaar waren in de wijk.

Resultaten

De interventies van de wijkverpleegkundigen bestonden vooral uit het geven van voorlichting en advies, praktische ondersteuning, afstemming met hulpverlening en toeleiding naar juiste hulp en instanties. Naast individuele contacten waren de zichtbare schakels ook betrokken bij het geven van groepsvoorlichting en waren zij betrokken bij alle themadagen en andere activiteiten die in de wijk werden georganiseerd. Hierbij hebben zij naar schatting ongeveer 350 bewoners bereikt. Op hun initiatief zijn een gymnastiekgroep en een multiculturele vrouwengroep opgericht toen bleek dat daaraan behoefte was. Inmiddels zijn op initiatief van de gemeente sociale wijkteams opgericht waarin de zichtbare schakels participeren.

Verslagen


Eindverslag

Nederlandstalig Samenvatting Van december 2010 tot en met december 2012 liep het project Zichtbare Schakel: De wijkverpleegkundige voor een gezonde Zuiderzeewijk in Lelystad. In totaal zijn 114 individuele bewoners bereikt. De gemiddelde leeftijd was 56 jaar. Ruim 65% was vrouw en ruim 34% was allochtoon. Bij de meesten was sprake van gezondheidsproblemen en ongezonde leefstijl. Bij ongeveer 30% was (in enige mate) sprake van zorgmijdend gedrag. De interventies van de wijkverpleegkundigen bestonden vooral uit het geven van voorlichting en advies, praktische ondersteuning, afstemming met hulpverlening en toeleiding naar juiste hulp en instanties. In 2012 zijn de Schakels ook gaan participeren in het project “Wijk in beweging” een wijkgerichte aanpak voor mensen met overgewicht /obesitas. Naast individuele contacten waren de Schakels ook betrokken bij het geven van groepsvoorlichting en waren zij betrokken bij alle themadagen en andere activiteiten die in de wijk werden georganiseerd. Hierbij hebben zij naar schatting ongeveer 350 bewoners bereikt. Op hun initiatief zijn een gymnastiekgroep en een multiculturele vrouwengroep opgericht toen bleek dat daaraan behoefte was. Inmiddels zijn op initiatief van de gemeente sociale wijkteams opgericht waarin de Schakels participeren. Voortzetting van de Schakel is geborgd door middel van een subsidie van de gemeente en verdere integratie in het werk van de reguliere wijkteams van Icare Verpleging & Verzorging Flevoland.

Kenmerken

Projectnummer:
206020002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Hartog
Verantwoordelijke organisatie:
Icare
Afbeelding

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.