De wijkzuster terug in St Willebrord, Hoeven en Bosschenhoofd
In de wijken Willibrord, Hoeven en Bosschenhoofd in de gemeente Rucphen en in Zevenbergen in Moerdijk kwam de wijkzuster (3,7 fte) terug in de wijk.
Doel
We wilden de regie over wonen, zorg en welzijn teruggeven aan inwoners.
Werkwijze
De wijkzuster was de spil in de wijk en een vast aanspreekpunt. Ze was een zelfstandige professional, die intensief samenwerkte met de huisarts en andere organisaties. De wijkzuster werkte proactief en ging zo nodig zelf naar klanten toe, ook als er geen indicatie was. Ze nam de tijd voor mensen en signaleerde zo andere vragen en zag waar mogelijkheden lagen. Vanuit een relatie met de wijkzuster leerde de cliënt zijn eigen vraag oplossen. Hij kreeg de regie, de wijkzuster hielp hem zijn kracht en zijn netwerk (familie, buren, kerk) te benutten. Zo bracht ze solidariteit en samenhang terug in de wijk.
Producten
Auteur: Uitgave uit 2012 van de Regionale Kruisvereniging West-Brabant. Beschrijft de gevolgen van de keuze van zorgorganisatie Surplus voor een omslag van productie- naar vraaggestuurd werken. Zij voert de terugkeer van de wijkzusters uit in West- en Midden-brabant onder regie van de Regionale Kruisvereniging West-Brabant. uitgegeven met steun van ZonMW