Mobiele menu

Detection and Intervention for Self-harming Adolescents as Pre-treatment to Early Intervention for Borderline Personality Disorders: A randomized study to compare Effectiveness of Pre-treatment and its Efficiency to Standard Early Intervention

A randomized study to compare Effectiveness of Pre-treatment and its Efficiency to Standard Early Intervention

Jongeren met Borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) hebben forse, langdurige klachten, zoals slechtere gezondheid en 8% kans om te overlijden aan suïcide. In Nederland krijgt slechts 6,5% van deze jongeren behandeling voor hun stoornis.

Hierin speelt mee dat:

  • BPS overlapt met andere stoornissen, zoals depressie of trauma. Hierdoor is de diagnostiek ingewikkeld en is het moeilijk behandeling te richten op overlappende stoornissen, maar ook op de kracht van jongeren.
  • Uit angst voor stigma vermijden hulpverleners de term BPS en worden belangrijke momenten voor interventie gemist. Veel van deze jongeren worden aangemeld met zelfbeschadiging.

Doel en werkwijze

Het doel van dit project is om de toegang tot de ggz te vergemakkelijken en emotioneel-sociaal functioneren te verbeteren voor jongeren met een risico op BPS die zichzelf beschadigen. Dit zal gebeuren door middel van een app-interventie tijdens de wachttijd. In dit project onderzoeken we of deze app:

  • jongeren helpt bij hun emoties en relaties
  • de resultaten van hun behandeling bevordert
  • risicomomenten herkent in dagelijkse schommelingen in emoties en relaties
  • goed bruikbaar is voor jongeren en behandelaar 

Vroege herkenning en gepersonaliseerde zorg

De ontwikkeling, terugval of verergering van een psychische stoornis kan door vroeg ingrijpen worden voorkomen. Daarom financiert het Onderzoeksprogramma ggz 7 onderzoeken naar vroege herkenning en gepersonaliseerde zorg en 5 postdocfellowships.

Afbeelding

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
636310013
Looptijd: 90%
Looptijd: 90 %
2018
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. C. Hessels
Verantwoordelijke organisatie:
GGZ Centraal