Mobiele menu

Development of an evidence-based management algorithm of multimodal prehabilitation for Crohn’s disease patients undergoing intestinal resection: PRECEDE project

In Nederland hebben ongeveer 45.000 mensen de ziekte van Crohn. De helft van de patiënten ondergaat binnen 10 jaar na diagnose een darmoperatie. Bij de meest voorkomende operatie wordt een deel van de darm verwijderd ter hoogte van de overgang van dunne naar dikke darm. De operatie kan klachten snel verbeteren maar er zijn ook nadelen. Het is een emotioneel ingrijpende gebeurtenis en bij 40% van patiënten ontstaan complicaties. Verschillende risicofactoren, die het risico op een complicatie verhogen, hangen samen met leefstijl. Bijvoorbeeld: ondervoeding, obesitas, roken en verlies aan spierkracht. Deze risicofactoren kunnen verbeterd worden door een programma met zorg op maat voorafgaand aan operatie. Het is te verwachten dat dit programma specifiek voor patiënten met de ziekte van Crohn leidt tot betere uitkomsten na operatie. Met deze onderzoekssubsidie hebben wij een programma ontwikkeld voor preoperatieve zorg op maat, voorafgaand aan een ileocolische resectie bij patiënten met de ziekte van Crohn.

Verslagen


Eindverslag

In Nederland hebben ongeveer 45.000 mensen de ziekte van Crohn. De helft van de patiënten ondergaat binnen 10 jaar na diagnose een darmoperatie. Bij de meest voorkomende operatie wordt een deel van de darm verwijderd ter hoogte van de overgang van dunne naar dikke darm. De operatie kan klachten snel verbeteren. Maar er zijn ook nadelen: het is een emotioneel ingrijpende gebeurtenis en bij 40% van patiënten ontstaan complicaties. Verschillende risicofactoren die het risico op een complicatie verhogen, hangen samen met leefstijl, zoals ondervoeding, obesitas, roken en verlies aan spierkracht. Deze risicofactoren kunnen verbeterd worden door een programma met zorg op maat voorafgaand aan operatie. Het is te verwachten dat dit programma specifiek voor patiënten met de ziekte van Crohn leidt tot betere uitkomsten na operatie. Met deze onderzoekssubsidie hebben wij een programma ontwikkeld voor preoperatieve zorg op maat, voorafgaand aan een ileocolische resectie bij patiënten met de ziekte van Crohn.

Kenmerken

Projectnummer:
10390092012208
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.C. de Vries
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC