Mobiele menu

Development of a self-management programme to facilitate optimal social and work participation among early arthritis patients

Door zelfmanagement in beweging
Artritis geeft door pijn en stijfheid van de gewrichten belemmeringen in sociale activiteiten en werk. Bij 30% van de werkende mensen met (reumatische) artritis treedt zelfs binnen twee jaar arbeidsongeschiktheid op. Door verlies van betaalde arbeid verslechtert de gezondheid. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Het Erasmus MC springt hierop in met de ontwikkeling en toetsing van een zelfmanagementprogramma. Het programma moet patiënten op het werk in staat stellen beter om te gaan met hun ziekte. Het onderzoek zoomt onder meer in op individuele factoren en omgevingsfactoren die van invloed zijn op werkvermogen en zelfmanagement. Vraag is ook welke strategieën patiënten gebruiken om problemen op het werk aan te pakken.

Doelstelling
Realisatie van een op maat gesneden zelfmanagementprogramma voor werkende mensen met vroege (reumatische) artritis. Het programma moet bijdragen aan sociale participatie en arbeidsproductiviteit. Bovendien moet het leiden tot een afname van ziekteverzuim, werkgerelateerde  arbeidsongeschiktheid en vroegpensioen.

Producten

Titel: Consequences of inflammatory arthritis for workplace productivity loss and sick leave: a systematic review
Auteur: Marie-Louise B Lenssinck,1,2 Alex Burdorf,1 Annelies Boonen,3 Monique A Gignac,4, Johanna M W Hazes,2 Jolanda J Luime2 1 Department of Public Health,Erasmus MC, University Medical Centre Rotterdam, Rotterdam, The Netherlands 2 Department of Rheumatology, Erasmus MC, University Medical Centre Rotterdam, Rotterdam, The Netherlands 3 Department of Internal Medicine, Division of Rheumatology, University Hospital Maastricht and Caphri Research Institute, Maastricht, The Netherlands 4 Arthritis Commu
Magazine: Annals of the Rheumatic Diseases

Verslagen


Eindverslag

Artritis geeft door pijn en stijfheid van de gewrichten belemmeringen in sociale activiteiten en werk. Bij 30% van de werkende mensen met (reumatische) artritis treedt zelfs binnen twee jaar arbeidsongeschiktheid op. Door verlies van betaalde arbeid verslechtert de gezondheid. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Het Erasmus MC heeft daarom, na grondig vooronderzoek, smart@work ontwikkeld, een e-health zelfmanagementprogramma over werk voor mensen met ontstekingsreuma. Smart@work blijkt een haalbare interventie. Daarnaast zijn patiënten en reumaconsulenten tevreden over de inhoud en vorm van smart@work en de reumaconsulenten zien het als een waardevolle bijdrage aan de zorg die reumaconsulenten leveren. Dit vooronderzoek levert waardevolle input voor het maken van een nieuwe versie van smart@work. De effecten van smart@work op het ziekteverzuim en het werkvermogen zullen binnen vervolgonderzoek (RCT) worden onderzocht.

Door zelfmanagement in beweging

Artritis geeft door pijn en stijfheid van de gewrichten belemmeringen in sociale activiteiten en werk. Bij 30% van de werkende mensen met (reumatische) artritis treedt zelfs binnen twee jaar arbeidsongeschiktheid op. Door verlies van betaalde arbeid verslechtert de gezondheid. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Het Erasmus MC springt hierop in met de ontwikkeling en toetsing van een zelfmanagementprogramma. Het programma moet patiënten op het werk in staat stellen beter om te gaan met hun ziekte. Het onderzoek zoomt onder meer in op individuele factoren en omgevingsfactoren die van invloed zijn op werkvermogen en zelfmanagement. Vraag is ook welke strategieën patiënten gebruiken om problemen op het werk aan te pakken. Een pilot met het programma in twee reumatologieklinieken moet antwoord geven op de vraag of het mogelijk is een zelfmanagementprogramma te introduceren in de curatieve gezondheidszorg tijdens de diagnostische fase van de ziekte.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
300020004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2014
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ir. A. Burdorf
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC