Mobiele menu

Diagnostic accuracy of FAST and BEFAST for diagnosing stroke in primary care

Diagnostische accuratesse van FAST en BEFAST voor het herkennen van CVA in de eerste lijn

Niet of te laat herkende beroerte (CVA) leidt tot behandelingsvertraging en een grote kans op blijvende schade of zelfs overlijden.

(BE-)FAST-test

De eerste herkenning gebeurt vaak door de huisarts (HA) die bepaalt of een patiënt wordt doorgestuurd. Te laagdrempelig doorsturen van patiënten met mogelijk een CVA leidt tot onnodige belasting van de zorg, maar missen van een CVA leidt tot vermijdbare schade voor de patiënt. Bij de HA en de huisartsenpost (HAP) wordt bij de eerste telefonische inschatting (triage) gebruik gemaakt van de (BE-)FAST-test. Het is echter onbekend of (BE-)FAST veilig is indien afgenomen door de triagist.

Doel

Dit onderzoek heeft als doel de betrouwbaarheid van (BE-)FAST te schatten voor het vaststellen/uitsluiten van een CVA bij patiënten die de HAP bellen, en na te gaan of de betrouwbaarheid kan worden vergroot door aanvullende patiëntkenmerken aan (BE-)FAST toe te voegen. Dit alles om zo een CVA snel te herkennen waarna adequate behandeling kan volgen.

Kenmerken

Projectnummer:
10060012210005
Looptijd: 78%
Looptijd: 78 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
dr. S. van Doorn MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Utrecht
Afbeelding

Beantwoorden kennisvragen uit de huisartsenpraktijk

Om de dagelijkse huisartsen-praktijk te ondersteunen bij het leveren van passende zorg en ondersteuning aan patiënten, investeren we in onderzoek naar geprioriteerde vragen uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde. Lees meer over de projecten.