From diet to a healthy immune system: understanding biological food paths to oppose metabolic syndromes and infectious diseases
DIYUFOOD: Een gezond en gebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van de stofwisseling en het immuunsysteem. Hyperglykemie en het ophopen van vetten kunnen leiden tot een verhoogde productie van cytokines, een verhoogde activiteit van het complement systeem en verhoogde stolling. Deze veranderingen kunnen allemaal triggers zijn voor ernstige COVID-19 infecties alsmede ook andere infecties.
Aanpak/Werkwijze
Het DIYUFOOD project gaat gebruik maken van uitgebreide multi-omics en klinische data van vier populatie-gerichte cohort studies uit Israël, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en China. Deze studies lopen zeer uiteen op het gebied van etnische achtergrond, dieet patroon en sociaaleconomische status. Met deze opzet zal het mogelijk zijn om causale relaties te onderzoeken, gebruikmakend van mediatie analyses en Mendeliaanse randomisatie analyses. Ons project zal uiteindelijk meer inzicht geven in de biologie van de onderliggende oorzakelijke verbanden tussen dieet en ziekte.
Samenwerkingspartners
Dit onderzoek wordt door het Leiden Universitair Medisch Centrum uitgevoerd, met als projectbetrokkenen dr. R. Li. Andere betrokken instanties zijn Weizmann Institute of Science te Israël, University of Bristol te UK, Sun Yat Sen University te China en Firalis S.A. te Frankrijk.