Mobiele menu

Diet-induced Arrangement of the gut Microbiome for improvement of Cardiometabolic health

Overgewicht gaat vaak gepaard met verstoring van de suiker en vetstofwisseling met als gevolg het ontstaan van diabetes. Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat de darmbacteriesamenstelling samenhangt met diabetes. Het is echter niet bekend of het veranderen van darmbacterie samenstelling door dieet ook leidt tot tegengaan van diabetes.

In dit onderzoek hebben wij laten zien dat het voorschrijven van een gezond (Mediterraan) dieet een gunstig effect had op plasma glucose en lipiden in metabool syndroom. Helaas was er geen additioneel gunstig effect van combinatie van mediterraan dieet en dunne donor feces transplantatie op deze parameters. Wij hebben derhalve door dit JPI MICRODIET onderzoek meer inzicht verkregen in de effecten van het gezonde mediterrane dieet op de darmbacterie samenstelling en insuline resistentie. Tevens hebben wij door dit onderzoek specifieke darmbacterie stammen geïdentificeerd, waarvan bekeken wordt of deze ontwikkeld kunnen worden als next generation probiotica als behandeling voor diabetes.

Producten

Titel: Correlation of plasma metabolites with glucose and lipid fluxes in human insulin resistance
Auteur: Hartstra, Annick V., Groot, Pieter F., Mendes Bastos, Diogo, Levin, Evgeni, Serlie, Mireille J., Soeters, Maarten R., Pekmez, Ceyda T., Dragsted, Lars O., Ackermans, Mariette T., Groen, Albert K., Nieuwdorp, Max
Magazine: Obesity
Titel: Improvement of insulin sensitivity after lean donor fecal microbiota transplantation in subjects with metabolic syndrome is associated with baseline intestinal microbiota composition.
Auteur: Kootte RS, Levin, E, Salojärvi JS, Smits LP, Hartstra AV, Udayappan SD, Hermes G, Bouter KE, Koopen AM, Holst JJ, Knop F.K., Blaak EE, Zhao J, Smidt H, Harms AC, Hankemeijer T, Bergman JJGM, Romijn JA, Schaap FG,, Olde Damink SWM, Ackermans MT, Dallinga-Thie GM, Zoetendal EG, de Vos WM, Serlie MJ, Stroes ES, Groen A.K., Nieuwdorp M.
Magazine: Cell Metabolism
Titel: .Human microbiome as therapeutic intervention target to reduce cardiovascular disease risk.
Auteur: Koopen AM, Groen AK, Nieuwdorp M.
Magazine: Current Opinion in Lipidology

Verslagen


Eindverslag

Overgewicht gaat vaak gepaard met verstoring van de suiker en vetstofwisseling met als gevolg het ontstaan van diabetes. Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat de darmbacteriesamenstelling samenhangt met diabetes. Het is echter niet bekend of het veranderen van darmbacterie samenstelling door dieet ook leidt tot tegengaan van diabetes In dit onderzoek hebben wij laten zien dat het voorschrijven van een gezond (Mediterraan) dieet een gunstig effect had op plasma lipiden bij 24 personen met metabool syndroom. Helaas was er geen additioneel gunstig effect van combinatie van mediterraan diet en dunne donor feces transplantatie op insuline resistentie (gemeten met stabiele isotopen hyperinsulinemiscpe clamp). Wij hebben derhalve door dit JPI MICRODIET onderzoek meer inzicht verkregen in de effecten van het gezonde mediterane dieet op de darmbacterie samenstelling en insuline resistentie. Tevens hebben wij door dit onderzoek specifieke darmbacterie stammen geidentificeerd, waarvan bekeken wordt of deze ontwikkeld kunnen worden als next generation probiotica als behandeling voor insuline resistentie en type 2 diabetes.

Overgewicht gaat vaak gepaard met verstoring van de suiker en vetstofwisseling met als gevolg het ontstaan van diabetes. Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat de darmbacteriesamenstelling samenhangt met diabetes. Het is echter niet bekend of het veranderen van darmbacterie samenstelling door dieet ook leidt tot tegengaan van diabetes en het daaraangekoppelde verhoogde hartvaatziekten risico. Het Europese JPI-DINAMIC consortium gaat nu kijken in (i) grote patientencohorten relaties te vinden zijn tussen dieet, darmbacterie samenstelling en hartvaatziekten. Daarnaast wordt gekeken of door (ii) het voorschrijven van een gezond (Mediterraan) dieet of door het geven van feces transplantaties, specifieke darmbacterien en/of plasma metabolieten geidentificeerd kunnen worden. Op dit moment zijn we halverwege de dubbelblinde, gerandomiseerde studie en verwachten we deze volgend jaar zomer 2018 af te ronden. Om uiteindelijk deze samen met dieet als behandeling in te zetten om darmbacterie samenstelling gunstig te beïnvloeden om zo het ontstaan van diabetes en hartvaatziekten bij patienten met overgewicht te vertragen. Maar ook dat we hopelijk kunnen voorspellen op basis van de darmbacteriesamenstelling voor start van de interventie, wie gunstig zal reageren op de dieet en donor bacterie infusie en wie geen baat hiervan zal hebben. Dit zou ons kunnen helpen bij mogelijk nieuwe studies in de toekomst waarbij we op basis van een " personalized dietary intervention) zouden kunnen gaan proberen om progressie naar type 2 diabetes bij nu nog gezonde obese mensen tegen te gaan.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
529051011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M.N. Nieuwdorp
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC